švicarski franciU Ministarstvu financija održan je sastanak predstavnika ministarstva i banaka o mogućnostima ublažavanja tereta otplate korisnicima kredita u švicarskim francima, čija rate s visokim rastom tečaja švicarske valute za mnoge postaju nepodnošljiv teret.

Bankari nakon sastanka nisu bili raspoloženi za izjave, a na pitanja novinara je li što dogovoreno odgovarali su tek da su razgovori bili konstruktivni i da će se nastaviti. Očekuje se da bi objava eventualnog dogovora mogla uslijediti sutra uoči ili za vrijeme sjednice Vlade.

Današnji sastanak u Ministarstvu financija na tragu je izjava premijerke Jadranke Kosor koja je u subotu istaknula da se u vezi novog rasta tečaja švicarskog franka, koji otežava otplatu kredita hrvatskim građanima, intenzivno razgovara, te najavila da će se ovog tjedna izići s novim prijedlozima.

Tečaj švicarskog franka, pod utjecajem dužničke krize u dijelu eurozone, kao i zbog odjeka rasprave oko razine zaduživanja SAD-a, dramatično raste. Na jučer utvrđenoj, a danas važećoj tečajnoj listi HNB-a srednji tečaj švicarske valute na novoj je rekordno visokoj razini od 6,54 kune.

To pak znači novi udar na korisnike kredita vezanim uz franak, a to su uglavnom stambeni i krediti za kupnju automobila.

Gotovo 30 milijardi kuna vrijedni su krediti hrvatskih građana vezani uz švicarski franak, pri čemu je više od 42 posto svih stambenih kredita u ‘švicarcima’, kao i 47 posto autokredita. (Hina)