Konferencijom za novinare, direktorica Turističke zajednice Grada Zagreba Martina Bienenfeld iznijela je turističke rezultate za proteklu godinu te najavila nekoliko projekata koji će unaprijediti ponudu sadržaja u tekućoj godini.

Cest is the best
Foto: Arhiva Turističke zajednice grada Zagreba

Prema podacima koji su izneseni,  protekla godina bila je “turistički” rekordna. Zabilježeno je 910.988 dolazaka i 1.574.153 noćenja, što predstavlja porast od 13 posto u jednoj i drugoj kategoriji.

“Za ovakav dobar rezultat zaslužna je dobra promocija Zagreba u Italiji, ali naravno i u ostalim zemljama iz kojih bilježimo znatan porast turista. Zagreb je prepoznat kao dobra turistička destinacija”, prenosi Službena stranica Grada Zagreba izjavu direktorice Bienenfeld.

Očekivano, posjetitelji su mahom bili stranci. Nešto više od 730 tisuća stranih turista ostvarilo je 1.269.584 noćenja što je porast od 14 posto u odnosu na godinu prije.

Najviše dolazaka ostvarili su gosti iz Južne Koreje, a slijede ih gosti iz Njemačke, Italije, SAD-a i Japana. Što se noćenja tiče, na prvom mjestu su gosti iz Njemačke, a slijede ih gosti iz SAD-a, Italije, Južne Koreje te Velike Britanije.

Porast od 21% tijekom Adventa

Poseban uspjeh ostvaren je tijekom adventskog razdoblja. Čak 56.142 posjetitelja ostvarilo je 101.473 noćenja što je porast od 21 posto u odnosu na prosinac 2013. godine. Najviše dolazaka ostvarili su gosti iz: Italije, BIH i Slovenije, dok u noćenjima prva tri mjesta zauzimaju gosti iz Italije, BIH te Njemačke.

Potvrda ovih dobrih rezultata je i nominacija Zagreba za izbor najbolje europske destinacije 2015. u konkurenciji dvadeset kandidata. Naime, portal European Best Destinations drugu godinu za redom nominirao je glavni grad Hrvatske za taj prestižni naslov, a glasovanje će biti otvoreno od 20. siječnja do 10. veljače na internetskoj stranici ww.europeanbestdestinations.org.

Turistička zajednica grada Zagreba izuzetno je zadovoljna pozitivnim rezultatima, koji iznova potvrđuju da je Zagreb, kako zbog svoje kulturne i turističke ponude, tako i zbog raznih kongresa, sportskih događanja, koncerata, poslovnih skupova i sl., postao nezaobilazno turističko odredište, atraktivno posjetiteljima tijekom cijele godine.

U planu za 2015. godinu su i mnogi noviteti, a ističe se Voice guide aplikacija, Zagreb4you turističke novine, a uoči Valentinova TZGZ će objaviti i novu brošuru „Weddings in Zagreb“, kao i nove internet stranice.

Događanja
Foto: Arhiva Turističke zajednice grada Zagreba

Autor: Zagrebonline Press