Nakon zasluženog ljetnog odmora organizacija Žedno uho vraća se na zagrebačku koncertnu scenu sa tri žanrovski različita gostovanja u rujnu. U svojem prepoznatljivom, autentičnom stilu ŽU će zagrebačkoj publici prezentirati one najuzbudljivije momente sa aktualne globalne glazbene scene – fuziju modernog i tradicionalnog izričaja u RnR, Pop i elektronskoj glazbi.

Trodnevno otvaranje žednouhe sezone počinje koncertom Retra Stefsona u KSETu, gdje se, uz Beach Fossils u kinu GRIČ i Built to Spill u Močvari, prezentiraju koncertni prostori u kojima će organizacija ŽU raditi većinu koncerata ove i iduće godine.
Nakon izvanrednih nastupa na IN music festivalu 2011. i 2012. godine u Zagreb po drugi put 11. rujna u klubu KSET gostuje rijetki islandski dragulj, bend RETRO STEFSON.

RETRO STEFSON

Oktet mladih glazbenika stvara moderan zvuk alternativne pop glazbe obogaćen egzotičnom kulturološkom šarenolikošću u izričaju s obzirom na afričko porijeklo braće Unnsteinna i Logija Stefánssona kao i islandsko i druga porijekla ostalih članova. Zvuk Retra Stefsona predstavlja slobodni pristup PoP glazbi u kojem hrabro i uspješno spajaju – Bristolski trip hop 90s, 80s balearic PoP, 90s house, pa i jazz glazbu, a također i moderne žanrove poput Dub stepa i garagea – u inteligentnu, toplu plesnu cjelinu. Kvalitetu Retro Stefsona sigurno dodatno naglašava činjenica da su sa zadnjeg albuma čak tri singla našla na prvom mjestu oficijalne top liste, dok se jedan singl popeo do drugog mjesta. Radi se o trenutno najpopularnijem mladom bendu sa Islanda koji će zasvirati pred zagrebačkom publikom 11.rujna u KSET-u. Početak koncerta je najavljen za 21h30, a ulaznice po pretprodajnoj cijeni od 45 kn mogu se kupiti u Dirty Old Shopu, Tratinjska 22 i Rockmarku, Berislavićeva 13. Na ulazu će koštati 60 kn.

Samo dva dana nakon gostovanja afro/islandske PoP atrakcije Retro Stefson iz Rejkyavika u kinu GRIČ 13. rujna nastupit će bruklinski atmosferični indie RnR bend BEACH FOSSILS. Radi se o mladim talentiranim glazbenicima inspiriranim tradicionalnim američkim RnR-om u čiju formu ugrađuju , gitarske loopeove po ugledu na StereoLab, kao i atmosferičnost post rocka 90s, a stil pjevanja vezuju za kalifornijsku psihodeliju 60s. Glavna karakteristika su iznimno energični i emotivno posvećeni živi nastupi. Početak koncerta je najavljen za 21h30, a ulaznice po pretprodajnoj cijeni od 45Kn se mogu kupiti u u Dirty Old Shopu, Tratinska 22 i Rockmarku, Berislavićeva 13. Na ulazu će koštati 60 kn.

BEACH FOSSILS

Već sutradan 14. rujna nakon koncerta Beach Fossils iz Brooklyna selimo na drugi kraj Amerike u državu Idaho iz koje nam premijerno u Zagreb u klub MOCHVARA dolaze veterani američkog nezavisnog RnR-a: BUILT TO SPILL. U karijeri od preko dvedeset godina izdali su osam studijskih albuma i nastupili na gotovo svim bitnim festivalima posvećenim alternativnoj RnR glazbi. 2009. godine nakon izdanja hvaljenog albuma There is no enemy odlaze na zajedničku turneju sa Flaming Lips.

BUILT TO SPILL

Takođe su na turnejama pratili velikane RnR-a poput Dinosaur Jr. i Kings of Leon. Jedan su od rijetkih alternativnih bendova koji su potpisali ugovor sa major izdavačkom kućom Warner BROS a da su pritom zadržali autentičnost. Built to Spill bitno su utjecali na zvuk svjetski poznatih RnR bendova: Modest Mouse, The Strokes i Death Cab for Cutie i uživaju ugled među drugim bitnim glazbenicima. Početak koncerta je najavljen za 21h30, a ulaznice po pretprodajnoj cijeni od 80Kn se mogu kupiti u u Dirty Old Shopu, Tratinska 22 i Rockmarku, Berislavićeva 13. Na ulazu će koštati 100kn.

Ovom prilikom Žedno uho najavljuje još sedam koncerata koji će se održati do kraja 2013. godine:

30.09. ICEAGE ( DK) @ KSET / 21h30 / 45Kn/60Kn
11.10. 65DAYSOFSTATIC (UK) + SLEEPMAKESWAVES (UK)@MOCHVARA / 21h30 / 65Kn/80Kn
14.10. THE THERMALS (USA) @ MOCHVARA / 21h30 / 65Kn/80Kn
23.10. MARK LANEGAN plus special guest DUKE GARWOOD (USA)@kino SC / 21h30 / 100Kn/120Kn
16.11. RUSSIAN CIRCLES (USA) @ MOCHVARA / 21h30 / 65Kn/80Kn
19.11. NO JOY (CA) @ KSET / 21h30 / 45Kn/60Kn
7.12. GIRLS AGAINST BOYS (USA) @ KSET / 21h30 / 65Kn/80Kn