Autor:
Jasminka Kovačević
[email protected]

otrgnut je gornji dio kaležaSamo nekoliko sati trebalo je za devastaciju skulpture Posljednja večera Zvonimira Mihanovića postavljene na Trgu bana Josipa Jelačića u četvrtak popodne. Otkinut je dio kaleža koji je stajao ispred figure Isusa i to usprkos najavama kako će noću taj prostor biti čuvan. Na obećanja data autoru Mihanoviću očito se zaboravilo odmah po završetku svečanog otkrivanja Posljednje večere pa su vandali, kao i obično, odradili svoje bez ikakvih posljedica. Kako ovo nije prvi, a vjerojatno neće biti niti posljednji čin nasilja nad skulpturama na otvorenom, ishod se mogao predvidjeti. Jedino što je donekle iznenadila brzina kojom se krenulo u devastaciju.

Posljednja večera svjetski poznatog hiperrealista Zvonimira Mihanovića na središnjem zagrebačkom trgu trebala bi biti narednih 40 dana. Napravljena je od čvrstog materijala, fiberglasa. Može izdržati i vjetar i kišu, dodir ruke je neće oštetiti pa je sam autor preko Online-Zagreb.hr pozvao građane da je slobodno dodiruju. Preživjela je bez oštećenja dva milijuna posjetitelja u Buenos Airesu gdje je bila izložena prije dopreme u Hrvatsku. Ni veoma burno putovanje prema nama nije imalo takve posljedice kao samo jedna noć u Zagrebu.

Koliko je vremena trebalo nasilniku da potrga kalež? Je li bio sam ili se dokazivao pred drugima? S kakvim je kompleksima i mržnjom krenuo u uništavanje? Nema sumnje, kukavica je koji se skriva, poremećena ličnost koja će ako joj ne pomognemo na vrijeme zasigurno jednom postati i stanovnik nekog od zatvora. A prije toga tko zna što će još uništiti, razoriti, ugroziti – svoj, ali i naše živote.

Pitanja za vas

Kako biste opisali ličnost počinitelja? Koga smatrate najodgovornijim za devastaciju?

[poll id=”9″]

Zvonimir Mihanović: Hoću da ljudi diraju Isusa

detalj Posljednje večere Zvonimira Mihanovića