Početna Smještaj Taban Bar & Hostel – sve što vam treba za posjet Zagrebu

Taban Bar & Hostel – sve što vam treba za posjet Zagrebu

Taban Bar & Hostel nalazi se u samom srcu Zagreba i to u možda najfrekventnijoj ulici u gradu. Okružen je kafićima, barovima, restoranima i konkurentnim hostelima, ali u tri godine koliko su već u zagrebačkoj “ponudi” itekako su se uspjeli izboriti za svoje goste – prolaznike i putnike, domaće i strane.

Zagreb je grad u kojem turizam sve više cvjeta, a hosteli “niša” u kojoj se domaći ugostitelji sve više pronalaze. Ponuda sadržaja, posebno u centru grada, sve je bogatija i stoga lokacija soba, kao i neki popratni sadržaji, postaju ključna komparativna prednost na sve gušćem tržištu.

Idealan spoj svega što je potrebno

“Broj hostela u Zagrebu do 2011. bio je prilično mali, a potražnja puno veća. Tek par hostela nalazilo se u centru grada, ali malo ih je bilo prilagođeno baš mladim ljudima. Tu konkretno mislim na kvalitetan smještaj, dobru lokaciju, ali i usluge kluba i bara. Prostor smo proučavali i tražili nekoliko godina, gledali gradske i privatne prostore i doista nam je trebalo dugo da pronađemo jedan koji zadovoljava neke minimalne tehničke uvjete za ono što smo mi zamislili”, priča nam Ivan Cvitković koji je preuzeo najveći dio posla vođenja kompletnog objekta.

“Tu prvenstveno mislim na prostor koji ima svoj ulaz, da je veći od 300 kvadrata i da je u strogom centru grada. Naposlijetku smo konačno naletjeli na ovaj u Tkalčićevoj koji je bio idealan spoj svega – klub i bar za mlade ljude te hostel za turiste koji također pronalaze vrijednost u našem baru, terasi koja je vrlo popularna ljeti te ulici koja je u samom središtu grada.”

Tijekom razgovora Ivan mi potvrđuje da je konkurencija u ugostiteljstvu, a posebno među hostelima, danas iznimno jaka, stoga su znali da im “samo” lokacija neće biti dovoljna da kontinuirano privlače goste. “Unaprijed smo si zacrtali da želimo biti drukčiji, ponajviše po stilu, tj. uređenju soba. Očekivali smo da će u navali otvaranja hostela najveća potražnja biti za spavaonicama koje su najpovoljnije. Možete ih pronaći i kod nas, međutim, od početka smo ciljali na privatne sobe koje imaju vlastite kuponice i komfor. Poanta je bila privući različite tipove gostiju, ne isključivo “backpackere” već i one koji žele kvalitetniji smještaj, biti na dobroj lokaciji i uživati po povoljnijoj cijeni u privatnijoj atmosferi.”

Dosadašnje tri godine “života” Taban Bar & Hostela pokazuju da su u tome i uspjeli.

Taban Bar & Hostel proglašen "najcool" hostelom
Foto: Maja Špoljarec

“Feedback je zasad odličan. Prošle godine smo od Udruge hostela Grada Zagreba dobili nagradu za “najcool” hostel, što nam doista mnogo znači jer stiže od struke i kolega. Moram reći da je razina kvalitete hostela u Zagrebu u ovom trenutku nenormalno jaka. Kada uspoređujem naše i neke hostele vani, mogu reći da smo jedna od top 5 destinacija u Europi, barem što se kvalitete tiče”, tvrdi Ivan.

Izvrsna popunjenost

Razgovor u Taban Bar&Hostelu
Ivan Cvitković (lijevo); Foto: Maja Špoljarec

Kada ga pitam za neke primjere, kaže kako je Portugal zasluženo tu uvijek negdje pri vrhu, ali da primjerice ima jako loša iskustva s Velikom Britanijom. “Cijeli otok vrvi nekvalitetnim hostelima. Veći su, ali u znatno lošijem stanju.”

Taban je, čini mi se, zapravo nešto između klasičnog hostela i hotela, upitam ga i prokomentiram kako obično ne poistovjećujem koncept “privatne sobe” s hostelima. “Iako smo klasificirani kao hostel, zapravo dominiraju sobe kao u hotelu. Privatna soba je soba koju plaćaš za sebe i osobu s kojom dolaziš, dakle ne plaćaš samo krevet pa nema mogućnosti da si u sobi sa strancima, iako naravno postoje gosti kojima to ne smeta ili baš to traže. U smislu privatnosti sličimo hotelu, ali se radije povodimo za ovako ležernijim stilom koji, uz neophodan komfor, privlači više tipova gostiju.”

Hosteli su znači održivi biznis? “Uvijek može bolje, ali trenutno smo zadovoljni. Troškovi hladnog pogona, dakle najma prostora, režija i sl. su iznimno veliki, ali smo ih tijekom ove tri godine uspjeli optimizirati. Popunjenost je vrlo dobra i dok je tako, održivo je.”

Trenutni broj mjesta/kreveta u hostelu je 50, ukupno 16 soba koje dolaze u sedam različitih vrsta. Spavaonice kao najjeftiniji oblik, zatim sobe sa zajedničkom kupaonicom (jednokrevetne i dvokrevetne) te apartmani i poluapartmani s također vlastitom kupaonicom. Postoje i “deluxe” sobe kao najveće s 35 kvadrata. “Najtraženije su uglavnom standardne dvokrevetne sobe s vlastitom kupaonicom, iako i deluxe dosta dobro prolaze. Većinom nam dolaze parovi ili veće ekipe koje se tako podijele. Sviđa im se privatnost, izdvoje malo više kako bi imali svoju kupaonicu pa onda imaju osjećaj kao da su u hotelu, a ipak plate manje.”

Gosti ih mogu pronaći na sve moguće načine, putem Booking.com-a, Facebooka, web stranice, agencija. Popunjenost ovisi o terminu. “Za Novu godinu smo bili bukirani jedno mjesec i pol dana ranije”, naglašava Ivan.

Zašto Taban Bar & Hostel?
“Naša prednost br. 1 je lokacija. Ako ste s autom, osiguran je parking na mirnom i zaštićenom mjestu. U pješačkoj ste zoni i centar vam je nadohvat ruke. Dakle, nema puno financijskih troškova oko prijevoza ili nečeg sličnog. Druga prednost je komfor. Gost plaća cijenu hostela, a zauzvrat dobija uslugu kakvu i u nekim hotelima. Treća prednost je pozitivna, ležerna atmosfera. Nije čist „bekpekerski“ hostel, ali je atmosfera vrlo opuštajuća. Jutarnja kava je osigurana, kod nas ili negdje u blizini. Isto tako i pri povratku navečer izvana, može se sjesti i popiti piće. Mislimo da smo dobro zaokružili kompletno iskustvo koje je nekom turistu potrebno.”

Kada govori o profilu gostiju ističe kako to ovisi o periodu godine. Ljeti su velikom većinom stranci, zimi je nešto drukčije. “Protekli Advent u Zagrebu poprilično nam je promijenio sliku i profil gostiju. Posebno me razveselilo što smo u tom periodu jako često ugostili ljude iz cijele Hrvatske, ali i regije. Gledamo to kao veliki plus jer to je tip gostiju kakav bi nam se trebao kontinuirano vraćati, pod uvjetom naravno da su zadovoljni.”

Dodatni sadržaji

Osim lokacije, Taban se izdvaja i time što nudi nekoliko dodatnih sadržaja koje nije lako pronaći u drugim hostelima u Zagrebu. “Puno toga realiziramo u suradnji s partnerima. Doručak je recimo prilično velika rijetkost, a mi ga nudimo kod našeg partnera Kava Tava na početku Tkalčićeve. Ne koriste ju svi, ali nama je važno da je u ponudi. Ista stvar je i s najmom bicikla. Pranje rublja je interno i nadoplaćuje se po vreći 35 kuna. Ipak, najvažnija stvar je da smo dogovorili parking s Kaptol Centrom. To nam se pokazalo kao užasno bitna stavka jer smo u početku upravo zbog njegova nedostatka gubili jako puno gostiju. Gosti to jako cijene, nadoplate 50 kuna dnevno za neograničeno korištenje garaže, gdje su im vozila ipak sigurnija.”

Uz sve to, u Tabanu su prostore hostela otvorili svima pa i kućnim ljubimcima. “Često nam dolaze gosti s ljubimcima, usluga se nadoplaćuje 50 kuna, ali isključivo zbog sanacije prostora nakon njihova odlaska”, napominje Ivan.

Za kraj, što misli o turističkoj ponudi u Zagrebu. “Diže se jako, to je evidentno, svaka čast svima. Ugostitelji se doista trude iz godine u godinu ponuditi nešto novo i zanimljivo. Naravno, puno toga je i do turista, Zagreb nije toliko razvikana destinacija pa možda niti ne očekuju ništa i onda se ugodno iznenade kad ih dočeka mnoštvo raznolikog sadržaja.”

Zašto naziv Taban?
“Spontano je došlo, iako smo razmišljali kako da ukomponiramo tu neku simboliku “bekpekera” koji posjećuju hostel pa zatim ljudi koji vole “začagati” u klubu i sl. “Taban” nam se tu učinio dobar izbor, a i svakako smo htjeli da naziv bude jednostavan za izgovor na svim stranim jezicima.”

1 Komentar

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here