deklaracija-o-nenasiljuKonferencijom za medije koja je održana u prostorijama Ženske sobe 30. rujna, otpočela je kampanja “Svom snagom protiv nasilja nad ženama” koju će tijekom listopada i studenog zajednički provoditi Ženska soba, Hrvatski ragbijaški savez i Zagrebački ragbi savez.

“Kampanja Svom snagom protiv nasilja nad ženama” sastavni je dio projekta Ženske sobe Sigurno mjesto, koji je pokrenut u veljači 2012. zajedno s nacionalnom kampanjom protiv nasilja nad ženama koju sustavno provodimo i koja je već prepoznatljiva javnosti pod sloganom ‘U tri klika biraj život bez nasilnika’. Okosnica kampanje je jedinstvena web stranica www.sigurnomjesto.hr, namijenjena ženama žrtvama nasilja” izvijestila je na konferenciji za novinare/ke ispred Ženske sobe Antonija Hojt Ilić, naglasivši da je uz uključivanje Hrvatskog ragbijaškog saveza u kampanju, ista dobila novi elan i značajnu podršku.

Naime, u kampanju „Sigurno mjesto – U tri klika biraj život bez nasilnika“ od samih se početka uključio velik broj javnih osoba iz područja umjetnosti i kulture, a posljednjih šest mjeseci, kampanji se pridružio i velik broj sportaša, uključujući i hrvatsku rukometnu reprezentaciju i Hrvatski rukometni savez te također i Hrvatski košarkaški savez, a s podrškom ragbijaša, kampanja se nastavlja.

„Ženska soba i Hrvatski ragbijaški savez organizirat će tijekom listopada čitav niz događaja pod zajedničkim nazivom ‘Svom snagom protiv nasilja nad ženama‘ u sklopu kojih ćemo održati i ragbi utakmicu Sjever – Jug 19. listopada 2013. u 14.30h na stadionu u Kranjčevićevoj. Sav prihod od prodaje karata odlučili smo donirati Centru za žrtve seksualnog nasilja“, naglasio je Većeslav Holjevac, glavni tajnik Hrvatskog ragbijaškog saveza, kojem se na presici pridružio i Nik Jurišić, ponajbolji ragbi igrač regije Sjever.

„Cilj kampanje Svom snagom protiv nasilja nad ženama jest osvijestiti i senzibilizirati širu javnost o problematici nasilja nad ženama te prikupiti što više sredstava za rad Centra za žrtve seksualnog nasilja, jedinog specijaliziranog servisa za žrtve seksualnog nasilja u Hrvatskoj“ zaključno je istaknula Maja Vukmanić Rajter, voditeljica Centra za žrtve seksualnog nasilja koji djeluje u sklopu Ženske sobe i u kojem je od 2008. godine pomoć i podršku potražilo više od 600 žrtava, te je posebno pozvala predstavnike medija da kroz medijski i javni prostor podrže ovu kampanju.

Valja naglasiti da kampanja „Svom snagom protiv nasilja nad ženama“ uz najavljenu utakmicu 19. listopada uključuje i zanimljivu trodnevnu javnu akciju osvještavanja javnosti o problematici nasilja nad ženama koja će se održati od 11.do 13. listopada 2013. u City Centru One West i gdje će građani i građanke imati priliku kupiti karte za ragbi utakmicu po simboličnoj cijeni od 10kn.
U sklopu ove javne akcije 12. listopada od 11 do 13 sati akciji bi se trebao pridružiti i gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, čiji je ured jedan od pokrovitelja kampanje. Svi koji se pridruže događanju imat će priliku s popularnim ragbi igračima okušati svoje vještine u ragbi izazovima i naučiti tehnike dodavanja lopte u ragbiju, tehnike obaranja ragbi vreće, tehnike ragbijaškog guranja i mnoge druge.
Uz najavljenu utakmicu Sjever:Jug, Hrvatski ragbijaški savez najavio je i održavanje ragbi utakmice Hrvatska – Švicarska kojom će Savez također podržati kampanju Ženske sobe, a koja će se održati 2. studenog 2013. u Splitu, na stadionu Stari plac.