Simfonijski orkestar iz Lucerna (LSO) najstariji je švicarski orkestar. Osnovan davne 1806. godine snažno je ukorijenjen u kulturni život domovine i grada u kojem djeluje i kao rezidencijalni orkestar Kazališta te rezidencijalni orkestar Kulturnog i kongresnog centra u Lucernu. Posvećujući  veliku pozornost izboru skladbi repertoar mu obuhvaća s jedne strane djela razdoblja klasike i romantizma, a s druge strane suvremenih skladatelja.

Glasoviti dirigenti današnjice ravnali su švicarskim orkestrom s dvostoljetnom tradicijom, a od sezone 2011./12 mjesto šefa dirigenta zauzima James Gaffigan. Jedan od najistaknutijih američkih dirigenata današnjice, poznat po strastvenim i energičnim nastupima, službeni operni debi imao je u Operi u Zürichu 2005. godine sa La Bohème. Kao operni dirigent debitirao je i u Bečkoj državnoj operi u sezoni 2011/12. također sa La Bohème. Hvaljen za prirodnu jednostavnost dirigiranja i uvjerljivo muziciranje, gost je dirigent Filharmonije Nizozemskog radija, a surađuje i s vodećim orkestrima i opernim kućama diljem Europe, Sjedinjenih Američkih Država i Azije.

Norveški violončelist Truls Mørk, za čije se nastupe traži ulaznica više, svjetsku je reputaciju stekao nakon američke turneje sa Filharmonijom iz Osla 1994. godine, koja je uključivala debi u Carnegie Hallu i Kennedy centru.  Kao veliki obožavatelj ruske škole violončela, Mørk je studirao kod ruske čelistice Natalie Shakhovskaye, a 1982. godine postao je prvi skandinavski glazbenik nakon Arto Norasa 1966. koji je ušao u finale Natjecanja Čajkovski u Moskvi. Mørkova diskografija uključuje nagrađivane snimke violončelističkih koncerata D. Šostakoviča te Bachovih suita za violončelo solo. Zagrebačka publika imat će ga prilike čuti na raritetnom Domenico Montagnana violončelu iz 1723. (Venecija), čiji je puž izradio slavni Stradivari.

Norveška violinistica, 29-godišnja Vilde Frang jedna je vodećih mladih violinista svoje generacije. S dvanaest godina slavni dirigent Mariss Jansons pozvao ju je da nastupi s Filharmonijom iz Osla. Studirala je na Barratt Due glazbenom institutu (zavodu) u Oslu, kod Kolje Blacher na Visokoj glazbenoj školi u Hamburgu te Ane Chumachenco na Kronberg akademiji. Credit Suisse jednoglasno joj je dodijelio Nagradu za najboljeg mladog umjetnika u 2012. godini, a bila je i stipendistica Zaklade Anne-Sophie Mutter od 2003. do 2009. godine. Violinistica koju glazbeni kritičar nazivaju jednom od najsjajnijih zvijezda violinističkog neba svira na Jean-Baptiste Vuillaume violini iz 1864. godine.

Nedjelja, 24. 4. 2016., 19:30 sati, Koncertna dvorana Vatroslav Lisinski

SIMFONIJSKI ORKESTAR IZ LUCERNA

JAMES GAFFIGAN, dirigent

TRULS MØRK, violončelo; VILDE FRANG, violina

Program:

  1. Brahms: Koncert za violinu i violončelo u a-molu, op. 102
  2. Dvořák: 8. simfonija u G-duru, op. 88, B. 163

Karte možete kupiti na blagajni dvorane Lisinski od 15.2. ili online na www.ulaznice.hr.

Rezervirajte svoje vrijeme za ovaj jedinstveni događaj!