Foto: skupstina.zagre.hrDanas je u Staroj gradskoj vijećnici obilježena 30. obljetnica Centra za autizam Zagreb.

Ivana Ježić, predsjednica Upravnog vijeća Centra za autizam u uvodnom se obraćanju zahvalila predsjedniku Gradske skupštine Grada Zagreba Darinku Kosoru, napominjući da je centar oduvijek mogao računati na Gradsku skupštinu Grada Zagreba. “Zahvaljujem svim djelatnicima i korisnicima Centra za autizam na svemu što su činili u proteklih trideset godina i što čine i danas. Osjetljivost zajednice ili stupanj razvijenosti zajednice, društva i gradova, mjeri se upravo odnosom prema osobama s invaliditetom, s autizmom i drugim specifičnim potrebama. Čestitam na prepoznatljivosti i izvan granica Hrvatske, te obećajem da će u ovom sazivu Gradske skupštine Grada Zagreba biti uređen novi Centar za autizam u Oporovcu jug, što podrazumijeva izgradnju nove škole i niza pratećih objekata.“ rekao u svom obraćanju prisutnima predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba.

Ivica Dokleja, ravnatelja Centra za autizam istaknuo je višestruku važnost ovog Centra, ali se osvrnuo i na sve poteškoće na koje su nailazili i s kojima su se odvažno uhvatili u koštac u proteklih 30 godina: „ Ovo nije samo povijest Centra, ovo je povijest prepoznavanja i upoznavanja autizma u Republici Hrvatskoj. Iako je autizam kao poremećaj prepoznat još davnih 40-ih godina prošlog stoljeća, još uvijek se susrećemo s diskriminacijom djece s tim poremećajem. Zato se zahvaljujem svim roditeljima i djelatnicima, i onima kojih više nema, na uloženom trudu.“

Svečanosti su nazočili:

Jelena Pavičić Vukičević, potpredsjednica Gradske skupštine Grada Zagreba, Vesna Škulić
povjerenica Predsjednika RH za osobe s invaliditetom, Lidija Penko, predsjednica Udruge za autizam Hrvatske, Zsuzsanna Szilvasy, predsjednica International Association Autism-Europe, Boris Jakov Geričić, iz Ureda pravobranitelja za osobe s invaliditetom, Jasmina Frey Škrinjar, iz Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, Mandy Bancroft, iz Zdravstvenog veleučilišta Zapadne Engleske.

 www.skupstina.zagreb.hr