Foto: PRESSNajveća speleološka ekspedicija u Hrvatskoj, kojoj je cilj prodrijeti dublje u najveću jamu u Dinaridima, Lukinu jamu na Velebitu, počinje sutra i potrajat će do 25. kolovoza, kazali su danas na konferenciji za tisak organizatori.

Istraživanje Lukine jame predstavlja iznimni pothvat svjetskih razmjera, a naša ekspedicija je jedno od najzahtjevnijih međunarodnih stručnih, znanstvenih, speleoloških i speleoronilačkih istraživanje ne samo u Hrvatskoj nego i u svijetu, kazao je predsjednik Zagrebačkog speleološkog saveza Stipe Tutiš.

[infopunkt 7025 2]

Naš cilj je preroniti sifonsko jezero koje se nalazi na sada poznatom završetku jame, na dubini od oko 1400 metara, i vidjeti što se dalje zbiva s jamom, kazao je voditelj ekspedicije Branko Jalžić, 64 godišnji svestrani speleolog, biolog, speleoronioc i muzealac.

Ekspedicija je pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića i supokroviteljstvom zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

[infopunkt 7025 3]

Gradonačelnik Bandić je kazao da podržava “te ljude jer su posebna kova i jer pomiču granice naših shvaćanja. Zato ih cijenim i podržavam financijski, materijalno i organizacijski”, kazao je Bandić.

[infopunkt 7025 4]

Lukinu jamu otkrili su 1992. godine slovački speleolozi. Nalazi se na Sjevernom Velebitu, u Lomskoj Dulibi, u strogom rezervatu prirode Hajdučki i Rožanski kukovi i Nacionalnom parku Sjeverni Velebit. Nazvana je po Ozrenu Lukiću – Luki, speleologu koji je poginuo kao hrvatski vojnik u Domovinskom ratu na Velebitu. Duboka je 1421 metra po čemu je među dvadeset najdubljih na svijetu.

Jalžić je sudjelovao u tri prve od ukupno pet dosadašnjih ekspedicija.

U sadašnjem istraživanju promijenili smo taktiku prema povećanju autonomije ronilaca, dakle poboljšavamo tehničke uvjete i nabavili smo vlastiti opremu da mogu dovoljno duboko boraviti.

Jamu nakon ekspedicije nećemo raspremati nego ćemo je prvi put “preparirati”, dakle ostaviti opremu i nastojati obaviti istraživanja još nekoliko puta prije velikih kiša, kazao je.

Do sada su speleolozi ulagali velike napore na unošenje opreme da bi ronili svega jedna i pol sat, a sada planiramo šest do osam urona u pet dana, kazala je speleoronilac Petra Kovač Konrad.

Temperatura vode je 4 stupnja, i cilj je da zaronimo u to jezero do 90 metara dubine.

[infopunkt 7025 1]

Infopunkt/Hina