Foto: Infopunkt.tvPredstavljen je nacrt strategije Jugoistočna Europa 2020 za otvaranje milijun novih radnih mjesta u regiji.Nacrt strategije pripremilo je Vijeće za regionalnu suradnju (RCC) u partnerstvu s vladama i inicijativama iz jugoistočne Europe.

Glavni cilj strategije je poboljšanje uvjeta života i vraćanje konkurentnosti i razvoja u središte pozornosti regije.

Najvažniji ciljevi, pored povećanja zaposlenosti s 39 na 44 posto, jesu više od dvostrukog povećanja ukupnog regionalnog prometa s 94 na 210 milijardi eura, povećanje BDP-a po stanovniku u regiji sa sadašnjih 36 posto na 44 posto europskog prosjeka te povećanje broja visokoobrazovanih osoba.

[infopunkt 7172 2]

Ispunjavanje ovih ciljeva rezultiralo bi otvaranjem milijun novih radnih mjesta u jugoistočnoj Europi do 2020. godin što je glavni cilj predstavljene strategije.

Pomoćnica ministra gospodarstva Hrvatske Sabina Škrtić objasnila je kako je jačanje konkurentnosti hrvatskog gospodarstva jedan od prioriteta Vlade RH. Naglasila je da Hrvatska ne bježi od regije i ne zatvara granice za suradnju, već upravo suprotno.

[infopunkt 7172 3]

Koordinator strategije JIE 2020 i viši stručnjak Vijeća za gospodarski i društveni razvoj Sanjin Arifagić napomenuo je da je ovaj nacrt vrlo ambiciozan dokument jer predviđa niz konkretnih mjera koje vlade regije trebaju implementirati do kraja ovog desetljeća.

[infopunkt 7172 4]

Dodao je da u strategiji sudjeluje sedam zemalja regije tzv. zapadnog Balkana – Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Kosovo, Makedonija i Albanija.

[infopunkt 7172 7]

Infopunkt.tv