Filozofski fakultet, arhiva (www.restarted.hr)Štrajk akademskih radnika danas je službeno počeo, a njegovo trajanje ne ovisi o nama nego o vladi i ministarstvu, rečeno je na konferenciji za novinare sindikata Akademska solidarnost Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

“Ovom smo činu pristupili odgovorno, u skladu sa svojim od početka principijelno iskazanim stajalištima. Zahtijevamo potpuno odbacivanje prijedloga zakona o znanstvenoj djelatnosti, visokom obrazovanju i sveučilištu, kao prvi korak u daljnjem razvitku visokog obrazovanja i znanosti kao javnog dobra”, stoji u izjavi sindikata pročitanoj na konferenciji.

“Kao odgovor na silu izabrali smo štrajk budući da konkretan otpor predstavlja jedino preostalo djelotvorno sredstvo što ga akademska zajednica ima na raspolaganju u obrani javnog dobra”, rekao je Hrvoje Jurić iz sindikata.

Što se tiče pitanja isplate plaća štrajkašima, istaknuo je Jurić, stajalište je sindikata da ministarstvo, ako se smatra nenadležnim u ovome sporu, jednako tako ne može provoditi sankcije prema onima koji su u štrajku.

“Mi smo u ovaj štrajk ušli posve svjesni. To kako ćemo mi te troškove pokriti, hoćemo li ih pokriti i odakle, to nama nije presudno pitanje”, naglasio je Dean Duda.

Uz zvuke bubnja neposredno uoči održavanja tiskovne konferencije na zgradu fakulteta izvješen je i transparent “U obranu javnog dobra”.

Ne povuče li Vlada zakone iz procedure, senat Zagrebačkog sveučilišta jučer je najavio da njegovi zaposlenici od jeseni idu u generalni štrajk.

VIDEO: Infopunkt.tv

Lada Ćale Feldman o štrajku

[infopunkt 3180&video=02 nolink]

Lada Ćale Feldman o odrednicama štrajka

[infopunkt 3180&video=03 nolink]

Hrvoje Jurić o razlozima štrajka

[infopunkt 3180&video=04 nolink]

Hrvoje Jurić

[infopunkt 3180&video=05 nolink]

Plenum(student) o štrajku

[infopunkt 3180&video=06 nolink]

Lada Ćale Feldman o sudu

[infopunkt 3180&video=07 nolink]

Marijana Hameršak o prestanku štrajka

[infopunkt 3180&video=08 nolink]

Lada Ćale Feldman o godišnjem odmoru

[infopunkt 3180&video=09 nolink]

[infopunkt 3180&video=01 nolink]

Saborski odbor će odlučiti

Sindikat visokog obrazovanja i znanosti Akademska solidarnost dostavio je danas saborskom Odboru za obrazovanje, znanost i kulturu primjedbe na prijedloge zakona o znanosti, visokom obrazovanju i sveučilištu, te očekuje da će njihovo stajalište Odbor danas uzeti u obzir i zaustaviti daljnu saborsku proceduru, što je, kažu, uvjet da se prekine štrajk akademskih radnika.

“Od saborskog odbora očekujemo odbacivanje i negativno mišljenje o ova tri zakona te da se obustavi daljnja procedura. To bi bio i povod da se prekine daljnji štrajk na Filozofskom fakultetu i ostalim ustanovama”, izjavio je Robert Faber iz Akademske solidarnosti novinarima pred Saborom.

“Većinski dio stanovništva protivi se načinu donošenju tih zakona. Ljudi su nezadovoljni procedurama”, upozorio je te dodao da bi prije izmjene zakona trebalo osmisliti strategiju koja sada nedostaje.

“Mi smo za to da se zakon ne donosi prije donošenja strategije, što treba uključiti izabrane predstavnike akademske zajednice, a ne izabrane predstavnike od strane onih koji te zakone pokušavaju progurati”, rekao je Faber.

Ako za njihovu inicijativa ne bude odgovarajućeg odgovora, štrajk će, kaže, trajati dok Sabor ne prestane zasjedati.

[infopunkt 3182&video=01 nolink]

[infopunkt 3182&video=02 nolink]

[infopunkt 3182&video=03 nolink]