Sjajan mozaik raznovrsnih događanja obilježava djelatnost Muzeja Mimara sve do kraja ove godine. Uz uvijek poticajan stalni postav prezentiran kroz 42 izložbene dvorane  u muzeju će se održati uistinu impozantan broj događanja – bilo da je riječ o međunardonim izložbama, obilježevanju života i djela značajnih ličnosti svjetske kulturne baštine ili samostalnih prezentacija umjetnika.

Do 1. rujna otvorena je izložba „U staklu zajedno – Anton Vrlić i studenti Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu“, a do 5. listopada izložba „Mary Beal – portert žene“.

Od 9. do 28. rujna u  Studiju Mimara izložbom  „Dan marke – 25 godina pišemo sliku Hrvatske“ obilježit će se 25 godina izdavanja poštanskih maraka u RH nastalih u suradnji s emninentim umjetnicima koji su u te malene površine satkali cijele leksikone povijesnih ličnosti, događaja i prirodnih ljepota Hrvatske. Od 20. do 23. rujna u suradnji s Ministarstvom kulture RH i UNESCO-m organizirat će se međunarodni skup te prateća izložba pod naslovom „Lokalne zajednice kao čuvari baštine“.

Kroz listopad ćemo se susresti s raznorodnim ostvarenjima umjetnika koji djeluju izvan Hrvatske ostvarujući značajan i zanimljiv stvaralački korpus. Od 6. do 23. listopada u Studiju Mimara bit će, tako, postavljena izložba skulptura crnogorskog umjetnika Miodraga Šćepanovića „Ljepota kamena“;  23. listopada u  Atriju  se otvara izložba Roberta Kamnatnika, dizajnera, slikara koji djeluje u Kanadi, dok će nas u studenom u svoj  slikarski svijet povesti Ivica Vlašić izložbom koja će biti otvorena u Studiju Mimara od 8. d 29. studenog. Od 9. do 23. studenog pred nama će se u Atriju Muzeja raskriliti svijet fotografije izložbom ostvarenja Foto kluba Zagreb. U Kolekcionarskoj sobi, od 20. studenoga do kraja prosinca bit će izložena sjajna zbirka nakita autorice Ete Linčir.

Multimedijalni umjetnički projekt Tragajući za Shakespeareom u Mimari kojim se Muzej Mimara priključio globalnom projektu Shakespeare lives – Shakespeare živi u organizaciji British Councila izložbom i edukativnim programom s projekcijama filmova na temu Shakespearea (otpočet 21. travnja) održava se do 31. prosinca.

Ove se godine obilježava 400. godišnjica smrti još jednog velikana svjetske književnosti i misli, Miguela de Cervantesa. Tim povodom u Atriju muzeja otvorit će se 1.prosinca izložba “ Miguel de Cervantes ili zelja za životom 1606-2016”. Radi se o djelima poznatog španjolskog fotografa José Manuel-a Navia-e koji je slikao mjesta u kojima je boravio ili prošao Miguel de Cervantes, ocrtavajući na taj način njegov život.

U razdoblju od 8. do 31. prosinca 2016. godine održat će se  retrospektivna izložba djela uglednog nizozemskog slikara Ronalda Lindgreena ( 1916. – 1999.). Lindgreen radi u različitim tehnikama -crtež, akvarel, ulje, akrilik – iskazujući u svim djelima sjajan osjećaj za boju. Bio je član Udruženja haških umjetnika i značajnih umjetničkih skupina kao što su Pulchri Studio i Haški akvarelisti.  U Haagu je sudjelovao na nizu samostalnih i skupnih izložaba, a svoja ulja i akvarele često je izlagao u drugim gradovima Nizozemske, Europe (Pariz, Annecy, Rim; Švicarska, Italija, Španjolska) i SAD-u.

Potrebno je naglasiti kako će u muzeju, uz sve navedene izložbe, redovito djelovati pedagoška radionica sa specifičnim programima vezanim na izložbe te programom Kolekcionarska škrinjica. Brojni koncerti, promocije knjiga i predavanja  također su dio  bogate jeseni u Muzeju Mimara te Vas s veseljem pozivamo da nam se pridružite u trenucima užitka u istinskim, vrhunskim kulturnim doživljajima.