Dan Grada Zagreba obilježen je u Staroj gradskoj vijećnici svečanom sjednicom zagrebačke Gradske skupštine na kojoj su uručene i Nagrade grada Zagreba ovogodišnjim dobitnicima. Predsjednik Skupštine Boris Šprem je podsjetio na zagrebačku prošlost od koje, rekao je, prečesto nismo učili za budućnost, a imamo jedno od najstarijih sveučilišta u Europi, dragocjeno iskustvo privrednika.

– Tako sam uvjeren da Zagreb zna pronaći cestu novog kritičkog oduševljenja, a ne podleći depresiji, letargiji, pasivnosti i iščekivanju- kazao je Šprem. Ustvrdivši da se danas na razini države gotovo ništa ne može učiniti bez amena središnje vlasti, naveo je i da istodobno u gradu sve bitne odluke donosi središnja gradska vlast i pritom zaboravlja da većina gradskih četvrti ima po 50 tisuća stanovnika.

Boris Šprem, Slavica Kanić Detelić, Milan Bandić (Foto: Saša Zinaja /Medijska mreža)

– Zato, kao što Zagreb treba tražiti ono što mu pripada pa i da bira svoje saborske zastupnike, a ne da ga se cijepa, kroji, lijepi, dodaje i odbija po nečijoj pragmatičnoj volji, isto tako mora spustiti odlučivanje do svakog građanina- poručio je Šprem.

Bandić: Pobijedimo sujete

Boris Šprem na intenzivnom dvomjesečnom liječenju karcinoma
Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Boris Šprem najavio je da ga neće biti na skupštinskim sjednicama u lipnju i srpnju zbog intenzivnog bolničkog liječenja. Karcinom liječi od prosinca. Smatra kako ga četiri potpredsjednika mogu zamjenjivati u odsutnosti, a ostavku nema namjeru dati jer ga, kako je sam rekao, rad osokoljuje i pomaže mu u ozdravljenju. Napomenuo je kako su na današnjoj sjednici Predsjedništva Gradske skupštine dogovorili dnevni red skupštinske sjednice zakazane za 14. lipnja.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je ocijenio da su gradska izvršna i zakonodavna vlast bolje surađivale u prvoj nego u drugoj godini mandata, da su se često bavili sobom umjesto gradom i rješavanjem problema građana, ali da su naučili da nema mjesta za nesnošljivost i netrpeljivost.

– Građani od nas očekuju da pobijedimo sujete i veličine i zajedničkim snagama započnemo kvalitetne zagrebačke projekte, a onda će građani na redovitim izborima ponovno reći svoje- istaknuo je Bandić.

Ustvrdio je kako dosad nisu bili dovoljno servis građanima niti logistika poduzetnicima. “Umjesto motora razvoja bili smo kočnica”, dodao je okrivivši za to i birokratski aparat.

Najavio je i program gospodarskih mjera temeljenih na zapošljavanju i socijalnoj politici o čemu će, kaže, detaljnije još govoriti.

Nagrade Grada najzaslužnijima

Nagrada grada Zagreba, koja nagrađenima donosi i 50.000 kuna, posmrtno je dodijeljena Vesni Andrijević-Matovac za predan rad u Udruzi žena oboljelih i liječenih od raka dojke “Sve za nju”, a u njezino ime nagradu je primila kćerka Nika.

Dobitnik nagrade je i maestro Nikša Bareza, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba Gordana Buljan-Flander, književnica Nada Gašić, redatelj Rajko Grlić, profesor Fakulteta strojarstva i brodogradnje Zoran Lulić za vođenje projekata panoramskih autobusa, profesor Kineziološkog fakulteta Vladimir Medved, dr. Željko Metelko za izvanredne znanstvene rezultate u području dijabetologije, književni teoretičar i povjesničar Zoran Kravar, košarkaški trener i legenda Nikola Plećaš, vaterpolist Miro Poljak.

nagrađeni Nagradom Grada Zagreba (Foto: Saša Zinaja /Medijska mreža)

Nagrada je danas uručena i istaknutom pravnom stručnjaku Juraju Hrženjaku koji je zahvalio u ime dobitnika među kojima je bila i Slavica Kanić-Detelić koja je dobila posebno topli pljesak jer je nagradu dobila u znak zahvalnosti za humanost i donaciju životne ušteđevine od 50 tisuća eura za izgradnju dječjeg vrtića u Maloj Mlaki.

Nagradu je dobio i Hrvatski akademski odbojkaški klub Mladost, Treći program Hrvatskog radija, Zagrebačka slavistička škola u povodu 40. obljetnice te Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti u povodu 150. obljetnice.

Svečanoj sjednici nazočili su predstavnici političke, znanstvene, sveučilišne, vjerske i sudbene vlasti. Iako je bilo najava, predsjednik RH Ivo Josipović nije došao na svečanu sjednicu Gradske skupštine jer je zbog obveza (na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnosti) bio spriječen. U ime predsjednice Vlade RH, Dan grada Zagreba čestitao je Zagrepčanima ministar uprave Davorin Mlakar, a posebnu čestitku je uputio dobitnicima Nagrade Grada Zagreba.

nagrađeni Nagradom Grada Zagreba (Foto: Saša Zinaja /Medijska mreža)

FOTOGALERIJA: Proslavljen Dana Grada Zagreba – najboljima Nagrade – snimio Saša Zinaja

[nggallery id=500]

Video: Infopunkt.tv

[infopunkt 3085&video=01 nolink]

Šprem: Zagreb mora biti putokaz

[infopunkt 3085&video=02 nolink]

Zagreb čine ljudi

[infopunkt 3085&video=03 nolink]

Bandić – kriza nije alibi za nedostatak
zajedništva

[infopunkt 3085&video=04 nolink]

…trebamo biti motor a ne kočnica grada

[infopunkt 3085&video=05 nolink]

…zajedništvo bez fige u džepu

[infopunkt 3085&video=06 nolink]

…nema mjesta nesnošljivosti

[infopunkt 3085&video=07 nolink]