Muzička akademijaNova će zgrada na 12 tisuća četvornih metara, raspoređenih na dvije podzemne i osam nadzemnih etaža, objediniti sve odsjeke Akademije s njezinih 150 stalno zaposlenih, nekoliko desetaka vanjskih suradnika i 550 studenata.

Deset godina od izrade projekta i šest godina nakon službenog početka radova, izgradnja nove zgrade Muzičke akademije napokon je privedena kraju. Čeka se još uporabna dozvola, a zgradu je jučer obišao i gradonačelnik Bandić izrazivši zadovoljstvo što je projekt konačno zaključen. „Čekali smo više od 95 godina da Muzička akademija dođe pod jedan krov. Zagreb, glazbenici, studenti i profesori mogu odahnuti.”

Dekan Muzičke akademije Dalibor Cikojević, treći u nizu otkako se zgrada počela graditi, čestitao je arhitektu Milanu Šosteriču na sjajnom projektu. „To će biti nova arhitektonska ikona Zagreba čija će vizura postati prepoznatljiva u svijetu”, izjavio je Cikojević, dodavši kako će novom zgradom Akademija konačno, nakon gotovo stotinu godina podstanarstva, dobiti jedinstveno mjesto stanovanja i time konačno zgradu primjerenu njezinoj važnosti i značaju. Prođe li objekt na tehničkom pregledu, projekt pokrenut 2008. i vrijedan ukupno 210 milijuna kuna, nakon niza poteškoća, konačno će biti proglašen okončanim te će 1. listopada studenti i nastavnici ući u novi prostor i tu započeti novu akademsku godinu.

Zgrada je opremljena najnovijim tehnološkim rješenjima, uključujući posebne sustave izolacije i sprječavanja širenja vibracija. Brojne prostorije za nastavu, individualne vježbaonice, biblioteka i čitaonica, mala dvorana i velika vijećnica u jednome, multimedijski studio, te još niz sadržaja poput kafića, apartmana za goste Akademije, pa čak i dvoetažna podrumska garaža, omogućit će zagrebačkoj Akademiji da po razini opreme i usluge stane uz bok najistaknutijim glazbenim institucijama Europe. Za useljenje jedino neće biti dovršeni radovi na velikoj koncertnoj dvorani s 300 sjedala, koja bi trebala biti dovršena tijekom iduće akademske godine i opremljena posebnim podiznim platformama koje omogućuju smanjivanje i povećavanje pozornice i prostora gledališta prema potrebama djela koje se izvodi.

Financijska sredstva za projekt zajednički su osigurali Sveučilište u Zagrebu i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) u ime Republike Hrvatske, te Grad Zagreb.