Glazba potlačenih (The Music of The Oppressed) veliki je koncertni događaj koji za cilj ima predstaviti skladbe pripadnika društveno potiskivanih zajednica hrvatskoj koncertnoj publici, a održat će se 19. studenog 2022. u KD Vatroslava Lisinskog s početkom u 19.30 sati pod ravnanjem maestra Richarda Rosenberga i u izvedbi Simfonijskog orkestra, Zbora i solista Muzičke akademije u Zagrebu.

Riječ je o događaju u organizaciji Muzičke akademije, a u skladu sa sve glasnijim zahtjevima raznih etničkih i rodnih zajednica koje teže jednakopravnom društveno statusu i afirmaciji specifičnosti vlastite kulture koji će se realizirati uz potporu Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država te u suradnji s maestrom Richardom Rosenbergom, jednim od najboljih poznavatelja interpreta povijesti američke klasične glazbe te jednim od najintrigantnijih američkih dirigenata današnjice. Rosenberg je učenik i suradnik svjetski poznatih dirigenata kao što su Bernstein, Sawalisch, Solti ili Harnoncourt, ujedno i strastveni tragač za zaboravljenim remek-djelima američke klasične glazbe.

Koncert će uključiti izvedbe četiri skladbe čiji su autori pripadnici potlačenih skupina društva, svojevrsni autsajderi, marginalizirani pripadnici društvenih manjina. Programski je riječ o svojevrsnom presjeku skladateljskih tendencija u „Novome svijetu“ u rasponu od stotinjak godina.

Uvertira operi Brocéliande skladatelja Luciena Lamberta mlađeg, francuskog skladatelja afroameričko-kreolskog podrijetla, orkestrirao je sam maestro Richard Rosenberg i po prvi put predstavio američkoj publici 1999. godine.

Koncert za dva klavira i orkestar u e – molu skladateljice Dane Suesse izvest će uz Simfonijski orkestar MA zajedničkim snagama studentice MA, pijanistice Katarina Nera Biondić i Petra Akrap.

Skladba Preživjeli iz Varšave op. 46, za recitatora, muški zbor i orkestar, A. Schönberga, skladatelja židovskog podrijetla, pokretača avangardnih tendencija u glazbi, koji je pod pritiskom nacizma emigrirao u SAD, praizvedena je davne 1948., a potaknuta je ustankom Židova u varšavskom getu za vrijeme 2. svjetskog rata.

Čičesterski psalmi, za solista, zbor i orkestar Leonarda Bernsteina, pisani su na hebrejski tekst, a sam Bernstein je sin židovskih imigranata, ali i pripadnik LGBT zajednice. Sva je njegova glazba prožeta pozivom na toleranciju. U ulozi recitatora u Schoenbergovoj skladbi nalazi se Lobel Braun, mladi bas, a kao solist u Čičesterskim psalmima predstavit će se Franko Klisović, kontratenor, oboje studenti Muzičke akademije. Zbor je pripremila renomirana dirigentica Jasenka Ostojić.

U svakoj od izabranih skladbi moguće je isčitavati više slojeva „potlačenosti“ ili drugosti/autsajderstva/marginaliziranog, pa onda i propitkivati i promišljati razloge takvih pozicija, a jedan od ciljeva izvedbe u KD Vatroslava Lisinskog jest i senzibilizirati javnost pozivajući na toleranciju, ravnopravnost i uključivost.

Koncert će biti izveden i 21. studenog 2022. u KD Blagoje Bersa na Muzičkoj akademiji s početkom u 19 sati. Izvedbom će dirigirati studenti dirigiranja Nika Kožar, Pavao Mašić, Mateo Narančić, Ivan Šćepanović.