Autor:
Jasminka Kovačević
[email protected]

Snježana Pintarić, ravnateljica MSU (foto: Mario Periša)Nemamo puno institucija kulture koje se mogu pohvaliti posjećenošću kakvu ima Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu. U samo tri mjeseca od otvorenja 100-tinjak programa privuklo je 130.000 posjetitelja. Osim likovnih izložbi mamila su ih i druga događanja, radionice, kazališne predstave. MSU je postao, kao što je i najavljivano, pravo središte kulturnih zbivanja u gradu i odličan susjed svim stanovnicima Novog Zagreba.

I dok s jedne strane toliko željeni i iščekivani muzej niže pohvale posjetitelja, s druge mu se stalno spočitavaju „propusti“. Najnoviji je nedovoljna vlažnost u prostoru.

– Mikroklima je problem koji imaju i drugi muzeji u Europi i svijetu i nastoje se nositi s njim. Puno veći problem imali smo prije, kada je fundus bio na raznim lokacijama i u uvjetima koji nisu bili ni približno toliko dobri kao sada,- kaže Snježana Pintarić, ravnateljica Muzeja suvremene umjetnosti na početku našeg razgovora za Online-Zagreb.hr.

Počinjem s nabrajanjem svega lošeg što se spominjalo u medijima. Kritike znaju biti ne samo grube, nego i vrlo uvredljive pa ih je i promatraču sa strane teško čitati, a da mu se želučane kiseline ne uzburkaju. Ravnateljicu Muzeja suvremene umjetnosti spašava što pozornost ipak puno više usmjerava na sadržaje koje MSU može pružiti, osobito u recesiji kada se pažljivo odvaguje trošenje svake kune.

Pohvalama protiv domaćeg jala

MSU je gradska institucija, a tek pojedine programe financira i Ministarstvo kulture. Već u startu počeo se oslanjati i na sponzore pa će tako sredinom mjeseca, točnije16. travnja uz pomoć Goethe-Instituta otvoriti izložbu „Par lijevih cipela – Provjera stvarnosti u istočnoj Europi“. Nakon toga, 10. lipnja slijedi otvorenje izložbe koju financijski podržava British Councile.

Snježana Pintarić, ravnateljica MSU (foto: Mario Periša)Izvan granica Hrvatske Muzej najviše surađuje s kolegama u Sloveniji. Krajem godine u Mariboru će imati izložbu kompjutorske umjetnosti. Nedavno su ih posjetili i kolege iz Austrije, župan iz Štajerske, mađarski ministar kulture…

– Njihove pohvale su nam važne, ali isto tako drago mi je čuti i mlade Zagrepčane koji su naši svakodnevni gosti.Sadržaji koje im nudimo tema su njihovih razgovora, korisno i zanimljivo ih je poslušati.

Čitaonica s knjižnicom u svibnju

Tražena Gorgona
Dvorana Gorgona namijenjena multimediji, za koju se strahovalo u javnosti hoće li biti isplativa s obzirom na njenu visoku cijenu već je rezervirana za cijeli travanj i polovicu svibnja. -Za taj dio muzejskih aktivnosti nemamo stalno zaposlene stručnjake iako bi nam dobro došli. S vremenom, vjerujem kako ćemo i to riješiti. Nemamo sve što bismo željeli, no financiranje nam je stabilno i dok je tako ne vidim razloga za nezadovoljstvo,- ističe Snježana Pintarić.

Popratnih sadržaja u MSU u protekla tri mjeseca bilo je i više nego što se predviđalo.

Dobra vijest je, saznajem od direktorice, što će od jeseni ZeKaeM učilište u muzeju nuditi kreativne plesne i dramske radionice. Naime, veliko je zanimanje za pedagoške programe, ne samo za djecu, veći za odrasle pa je u suradnji pronađen obostrani interes.

U svibnju će u punu funkciju staviti čitaonicu s knjižnicom . Uskoro će objaviti natječaje za kafić i restoran, nemaju baš puno veze s umjetnošću, ali bez njih su ovakve ustanove sve teže zamislive.

Razgovarajući o sadržajima koje Muzej može pružiti prolazimo kroz prostor koji se priprema za izložbu 16. travnja i stižemo do terase, tog kutka koji posjetiteljima još nije dostupan. Zapravo, uopće nije riječ o kutku, nego o 1800 četvornih metara obasjanih suncem. Terasa je smještena unutar meandra, zaklonjena od vjetra, a u Muzeju još razmišljaju kako je iskoristiti. Arhitekt Igor Franić predvidio ju je za instalacije i skulpture na otvorenom, ali ima i drugih sugestija, među njima i ljetno kino. Što će biti još nije odlučeno.

[nggallery id=32]