homeopatija-naslovnica-2U svojoj potrazi za brzim ozdravljenjem ljudski rod često prelazi granice ‘prihvatljivog’ prkoseći na taj način konvencionalnoj medicini. Još je davne 470 g.prije Krista Hipokrat pisao o dvije vrste liječenja: onoj putem različitosti te drugoj putem sličnosti čime je započet homeopatski pristup liječenju, a njegovim se ocem sve do danas smatra liječnik Christian Friedrich Samuel Hahnemann.

Homeopatski pripravci prema nekima imaju moć potpunog iscjeljenja, a sama tajna krije se u poznavanju pripravaka koji odgovaraju bolesti, tj. onima koji izazivaju iste simptome bolesti kod zdrave osobe. Unatoč mnogima koji smatraju da se radi o nizu lijekova koji imaju isključivo placebo efekt, homeopatija je kroz godine prikupila mnoštvo sljedbenika.

Homeopatija prije svega aktivira imunološki sustav te za razliku od drugih načina liječenja nema nikakvih štetnih nuspojava ni kontraindikacija jer koristi minimalne doze (tvari u visokom stupnju razrjeđenja). Budući da medicinski aktivne tvari kod homeopatskih pripravaka dolaze u visokim razrjeđenjima, homeopatski pripravci nisu toksični niti imaju negativne popratne pojave, a razrjeđuju se prema decimalnoj ili centezimalnoj skali.

Način primjene

Ako se radi o težoj ozljedi lijek je potrebno uzimati češće. Uobičajena doza se odnosi na 2 do 3 puta dnevno, dok je kod teških ozljeda potrebno pripravak konzumirati svakih 15 do 30 minuta.

Lijek uzimajte sve dok simptomi u potpunosti ne nestanu, no nakon toga se nemojte zaustaviti već uzmite još jednu dozu dok se simptomi ne vrate – što znači da ste izliječeni.
Ako ste uzeli 3 do 4 doze bez da vam se stanje poboljšalo, to je pokazatelj da konzumirate krivi lijek. U tom slučaju prijeđite na drugi pripravak ili potražite pomoć homeopatskog stručnjaka.

Priroda krije lijekove za sve bolesti

Arnika (brđanka)

Osim u razrijeđenim homeopatskim pripravcima, ova biljka, koju krase predivni žuti cvjetovi, može biti iznimno toksična. Lokalno se koristi kod opeklina, ozeblina, ugriza insekata, gingivitisa, iščašenja, modrica, reumatoidnih problema i afta.

Gospina trava (kantarion)

Svojom rasprostranjenošću od mora, otoka, preko stijena, livada, dolina i planinskih pašnjaka gospina trava već tisućljećima čuva miran san svima koji je poznaju i vjeruju u njenu čudesnu moć. Ono što je narodna medicina oduvijek znala, u novije vrijeme potvrđeno je i kliničkim ispitivanjima. Gospina trava je izvrstan biljni antidepresiv, pomaže kod nesanice, umanjuje umor i iscrpljenost, vraća životnu radost i tjera neutemeljeni strah od života.

Kopriva

Iako u prirodi svi izbjegavamo dodir s njome, koprivu mnogi zagovornici homeopatije koriste za tretiranje manjih opekotina.

Istraživanja na životinjama pokazala su protuupalno, depresivno djelovanje na središnji živčani sustav, diuretičko, hipotenzivno, analgetičko, antitumorsko i imunostimulirajuće djelovanje. Klinička istraživanja su potvrdila diuretičko djelovanje, analgetsko djelovanje kod reumatizma i artritisa, a korijen pokazuje poboljšanje stanja kod benigne hiperplazije prostate.

kopriva

Neven

Primjena nevena u terapijske svrhe poznata je još od Starog Egipta, a danas se najčešće koristi za liječenje bolesti kože. Tako nevenova krema pomaže pri zacjeljivanju rana uzorkovanih ozljedama, dok u tekućem obliku pojačava mokrenje, umiruje grčeve crijeva i želuca, uravnotežuje menstrualni ciklus, a djeluje čak i antikancerogeno kod raka kože.

Tatjana Gržan/ she.hr