degustacija u organizaciji Udruge Prijatelji životinja (Foto: Prijatelji životinja)Udruga Prijatelji životinja podsjeća kako je samo u Njemačkoj više vegetarijanaca nego što Hrvatska ima stanovnika pa o toj i sličnim činjenicama trebamo voditi računa ako želimo poboljšati gastronomsku ponudu. Također, i u Hrvatskoj  je vegetarijanaca sve više, a jelovnici u restoranima i asortiman u trgovinama ostali su nepromijenjeni.

Turisti vegetarijanci očekuju ponudu u skladu sa svojim životnim stilom te će, ako im je uskratimo sljedeći će godišnji odmor provesti drugdje umjesto u Hrvatskoj.

Također, sve je više onih koji iako nisu vegetarijanci sve više se okreću biljnoj prehrani nastojeći tako pozitivno utjecati na vlastito zdravlje, okoliš i životinje. I oni zaslužuju adekvatnu ponudu, ističu Prijatelji životinja.

Više od 150.000 domaćih vegetarijanaca

Udruga povremeno organizira i degustacije raznih veganskih jela od sezonskog povrća i od sve raširenijih proizvoda od tofua i seitana i tom prilikom anketira građane. Rezultat je da ih čak 73 posto smatra kako je potrebno poboljšati vegetarijansku ponudu.

U Hrvatskoj živi više od 150.000 vegetarijanaca i vegana koji ne žele na godišnjeg odmora provoditi u potrazi za vegetarijanskim proizvodima i vegetarijanskom ugostiteljskom ponudom što odmor čini veoma napornim i neugodnim pa su često prisiljeni ljetovati izvan naših granica.

Definiranje vegetarijanstva i veganstva

Kako bi se dokinule pogrešne predodžbe o sadržaju vegetarijanske prehrane, u Europskom parlamentu upravo je u procesu stupanja na snagu novoizglasani amandman koji prvi put daje pravnu definiciju i zaštitu izraza “vegetarijansko” i “vegansko”. Ovaj amandman isključuje iz upotrebe izraze poput semivegetarijanstva te jamči da proizvodi koji se deklariraju kao “vegetarijanski” ne uključuju proizvode dobivene od bilo kojih životinja pa tako ni od riba, a oni s deklaracijom “veganski” niti bilo kakve namirnice životinjskoga podrijetla poput mlijeka, jaja i meda.

S ciljem olakšavanja pronalaženja proizvoda biljnoga podrijetla, Prijatelji životinja objavili su na www.prijatelji-zivotinja.hr on-line Vege vodič koji nudi detaljne informacije o veganskim proizvodima u Hrvatskoj.

degustacija u organizaciji Udruge Prijatelji životinja (Foto: Prijatelji životinja)