Foto: Zagreb.hrU Staroj gradskoj vijećnici večeras je predstavljen drugi svezak knjige Povijest grada Zagreba. Tu historiografsku sintezu, javnosti su prezentirali gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, direktor izdavačke kuće Novi Liber Slavko Goldstein, te recenzenti: akademik Franjo Šanjek i prof. dr. sc. Drago Roksandić.

Oba sveska rad su znanstvenika sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta, Hrvatskog instituta za povijest i Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža, a urednik je prof. Ivo Goldstein. Djelo u potpunosti obuhvaća zagrebačku povijest, od prethistorije pa sve do današnjih dana. Prva knjiga prati nastajanje i razvoj grada od početaka do kraja Prvoga svjetskog rata, dok je druga posvećena 20. i počecima 21. stoljeća.

Zahvalivši svima koji su bili angažirani na ovom kulturnom i znanstvenom projektu prvog reda, a posebice Slavku Goldsteinu koji je inicirao i osmislio projekt te okupio eminentne suradnike iz zagrebačke kulturne i hrvatske akademske zajednice, gradonačelnik je istaknuo: U svojoj dugoj gradonačelničkoj karijeri današnji dan doživljavam izuzetno sretnim i ponosnim. Jer nakon nekoliko značajnih knjiga, monografija i studija, od uglednih autora 19. i 20. stoljeća koji su pisali o Zagrebu, njegovoj povijesti i kulturi, gospodarstvu i školstvu, urbanizmu i sportu, duhovnoj i materijalnoj baštini – ova edicija predstavlja jedinstvenu simbiozu, zapravo enciklopediju, priručnik i povijesni vodič glavnog Grada naše zemlje.

Slavko Goldstein naglasio je činjenicu da se malo koja metropola može pohvaliti ovako sveobuhvatnim izdanjem, a njena je posebnost je i u tome što zadire u današnjicu i završava obradom recentnih zbivanja.
Za akademika Šanjeka radi se o velikom i važnom djelu, o sveobuhvatnoj informaciji o povijesti Zagreba, kontekstualiziranoj u širi europski okvir, dok je prof. Roksandić ističe da ovo djelo obvezuje na daljnji rad i daljnja istraživanja.

zagreb.hr