Znate na koga je pokušan atentat u Esplanadi, po kome je Miškecov prolaz dobio ime i tko je radio u najstarijoj zagrebačkoj ljekarni?

1. Zagrebački trgovac Kristofor Stanković poveliku je svotu novaca dobivenu na bečkoj lutriji uložio u gradnju prve kazališne zgrade na Markovom trgu koja je svečano otvorena 1834. godine.

2. Uz istočna Kamenita vrata koja su jedina ostala sačuvana do danas, u srednjovjekovni Gradec se moglo ući kroz Mesnička vrata na zapadu, Dverce na jugu i vrata na samom vrhu Gradeca na sjeveru.

3. Osim lubanja spiljskog medvjeda, u Veternici na Medvednici pronađena su razna strugala, šiljci i bodeži od kamena, kojima se služio neandertalski pračovjek pri lovu i obradi materijala.

4. Prilikom restauracije crkve sv. Marka na Gornjem gradu koja je započela 1922., za likovni aspekt obnove zaslužni su Jozo Kljaković, Ivan Meštrović i Ljubo Babić.

5. Članovi Građanskog streljačkog društva – prve sportske organizacije u Zagrebu bili su svi istaknuti ilirci: Drašković, Livadić, Gaj, Demeter i Kukuljević.

6. Dragocjene rukopise i crkvene knjige iz 11.stoljeća koje čine temelj zagrebačke riznice, donijeli su francuski benediktinci koji su u Zagreb došli s prvim zagrebačkim biskupom Duhom.

7. Pri pokušaju ubojstva Svetozara Pribičevića u zagrebačkom hotelu Esplanade 1933. godine, atentator je neposredno prije uhićenja pogreškom ušao u sobu Marije Jurić Zagorke koja je sedam godina živjela u hotelu.

8. U 15. stoljeću Gradski magistrat na Gradecu donosi uredbu u kojoj propisuje cijene kruha i određuje da svaka „hljebarica“ koja ima vlastitu krušnu peć osim kruha mora raditi i perece!

9. Prvi pravi moderni zagrebački hotel s originalnom bečkom kuhinjom bio je hotel Pruckner (kasnije Royal) u Ilici 44, otvoren 1840. godine

10. Godine 1892.- samo godinu dana poslije prve izložbe umjetničke fotografije u Beču, Društvo umjetnosti Izidora Kršnjavog utemeljilo je Zagrebački klub amatera fotografa.

11. Tek 1850. godine donošenjem “Privremenog općinskog reda za grad Zagreb” , Gradec, Kaptol i okolna naselja službeno su ujedinjena u grad Zagreb.

12. Za dolazak cara Franje I. koji je posjetio grad 1818. godine cijeli grad je bio svečano uređen, uz kulise s bogatim uresima Gradec je bio osvijetljen svijećama i posudama s gorućim špiritom.

13. Točno u 18:30h, 05.studenog 1907. godine Trg bana Jelačića je električnom javnom rasvjetom osvijetljen po prvi put.

14. Od 13. stoljeća Gradec povodom blagdana zaštitnika župe sv. Marka (25.travnja) ima pravo održavanja godišnjeg sajma istog imena koji je trajao po 14 dana.

15. Freske u sakristiji zagrebačke katedrale rad su talijanskih majstora iz 13. stoljeća i najstariji su primjerci zidnog slikarstva u sjevernoj Hrvatskoj.

16. Po sistemu „vandrovanja“, cehovski obrtnički šegrti su nakon polaganja ispita u Zagrebu morali proći daljnje školovanje izvan grada. S potvrdama o šegrtovanju kod drugih majstora, šegrt se mogao vratiti svom majstoru koji ga je onda zaposlio pod uvjetom da se prethodno oženi!

17. Umjetnički paviljon je svečano otvoren 1898. godine izložbom „Hrvatski salon“ – prvom velikom umjetničkom izložbom u Zagrebu koju je u 4 mjeseca posjetilo čak 11 000 ljudi.

18. Zagrepčanka Štefica Vidačić je 1926. na izboru u Esplanadi postala najljepša žena bivše države, a druge godine je u Berlinu postala Miss Europe i pokrenula glumačku karijeru.

19. Upravo je nesretna ljubav prema spomenutoj missici Štefici Vidačić, mladom zagrebačkom šegrtu Miškecu uništila život kada se nakon njezine udaje propio, postao prosjak i klošario u današnjem prolazu sestara Baković koji je skoro 2 desetljeća nosio njegovo ime (Miškecov prolaz).

20. U prvoj polovici prošlog stoljeća, u hotelu Esplanade održavali su se poznati balovi: Novinarski ples, Oficirski ples, Ples medicinara, Pravnički ples i Ples gradskih činovnika.

21. Prvi poslovni toranj u Zagrebu na uglu Bogovićeve i Gajeve projektirao je Stjepan Planić, zgrada je rađena prema Le Corbusierovu konceptu na stupovima i danas je poznata kao „Planićeva zgrada“.

22. U najstarijoj zagrebačkoj ljekarni „K crnom orlu“ u Kamenitoj ulici 9, neko vrijeme je radio Niccolo Alghieri – unuk autora „Božanske komedije“ Dantea Alighierija.

23. Kratko vrijeme 1892. godine maksimirskim Donjim (Prvim) jezerom plovio je parobrod, a između ostalih prvi putnik na svečanoj prvoj vožnji bio je Đuro Deželić.

24. Jedno od najstarijih zagrebačkih groblja nalazilo se sjeverozapadno od crkve sv. Marka, tamo gdje su danas Mletačka i Demetrova ulica.

25. Poznata gluhonijema slikarica Slava Raškaj imala je svoj skroman umjetnički atelje u Zavodu za gluhonijemu djecu u Ilici u prostoru bivše mrtvačnice!