Odavno, od početaka povijesti kakva nam je poznata, pojam ljepote i osobnosti bio je osnovna briga svakog ljudskog bića. Kroz stoljeća ljudi su trošili vrijeme, novac i energiju na pranje, šišanje, bojanje, češljanje, četkanje i uljepšavanje kose.

Način na koji drugima pokazujemo našu kosu ima duboke društvene korijene. Kosa je poruka. To je poruka koju mi šaljemo drugima o našoj ličnosti. Njena prirodna funkcija je da zaštiti glavu od toplog ili hladnog vremena. Međutim, kroz povijest je postala važna kao samoprezentacija.

Mnogobrojni su mitovi, legende, narodne predaje, u kojima se kosa glorificira, mistificira, te joj se pridaju nadnaravna svojstva i uloge.

Dio predaje je mit o seleukidskoj kraljici Bereniki II od Egipta. Kraljica je 243 g.p.n.e., žrtvovala svoju dugu kosu boginji Afroditi, moleći je, da se njen muž vrati zdrav i živ iz rata sa Sirijom. Tako je i bilo, ali Berenikinu kosu, koja je ostala u hramu, ukrao je svećenik, ljutit jer je kosa žrtvovana grčkoj božici. Konon, dvorski astronom, pozvan je da razriješi incident, te je tada obznanio da je Afrodita prihvatila žrtvu sa zadovoljstvom i da je kosu prenijela na nebo, formirajući zvjezdano jato. Danas poznato sazviježđe Berenikina kosa.

vintage-1501598_1280

Samson, najjači čovjek. Samson je bio sudac u drevnom Izraelu, Jehova mu je podario nadnaravnu snagu ali pod uvjetom da ne reže kosu jer je ona bila izvor te snage. Zaljubio se u Dalilu koju su filistejski vođe, inače smrtniSamsonovi neprijatelji, nagovorili da ga zavede i sazna gdje leži tajna njegove snage i nepobjedivosti. Dalila mu je prevarom odrezala kosu i on je izgubio svu svoju snagu.

U budističkoj mitologiji, Gautama Buda, tijekom svog procesa prosvijetljena bio je 8 puta iskušan od demona Mare, božanstva Vedik panteona koje je predstavljalo zlo i smrt spiritualnog svijeta. U jednom od napada Mare, Buda je dodirnuo zemlju prstima moleći majku Zemlju za pomoć. Majka Zemlja je stvorila ocean od svoje duge kose tjerajućiMaru i njegove demone daleko od Bude.

Domorodačka, indijanska američka plemena nastanjivala su države Jutu, Kolorado, Novi Mexico i Arizonu. Za njih je kosa imala duboko značenje, vjerovali su da misli koje proistječu iz glave izbijaju zajedno s kosom kosom i u njoj se nalaze, nove misli su bliže lubanji, a stare na krajevima najdužih vlasi. Što je kosa duža, ima više misli.

Sikizam je monoteistička religija koju je u 15.st. zasnovao guru Nanak. Jedan od pet glavnih obilježja sika jest duga kosa (ne režu je cijelog života) i brada, naime oni vjeruju da se kosa ne smije rezati jer predstavlja poštovanje prema stvoritelju.

Joann Fletcher, britanski egiptolog i stručnjak za analizu ljudske dlake objašnjava da je u arheološkim istraživanjima: „Kosa od neprocjenjive vrijednosti za studije o svakodnevnim životnim uvjetima, te za prikupljanje informacija o ishrani i bolestima“. Egipćani su voljeli složene stilove frizura, njegovali su jako dugu kosu ili se kitili perikama, lažnim bradama i produžecima kose.“…“Bližim uvidom je otkriveno da je prirodna kosa (iz groba jedne žene), nešto duža od ramena, bila produžena značajnim brojem pramenova tuđe kose, koja jako podsjeća na moderne dredove, precizno postavljene u prirodnu kosu tako da se dobije zadivljujuća visoka frizura. Kompleksna tehnika njene frizure jasno nam govori da je ona rezultat puno sati pažljivog rada neke druge osobe.

cairo-1051385_1920

Zdrava i njegovana kosa bila je važna kroz sva povijesna razdoblja svim civilizacijama i nacijama. Njeno značenje je višestruko, predstavlja ljepotu, zdravlje, društveni status, snagu, uspjeh…

Autor: Dea Flores