Foto:http://skupstina.zagreb.hr, Zračna luka Zagreb - sindikatiBudući da je Grad Zagreb vlasnik 35% Zračne luke Zagreb, predsjednik Gradske skupštine želio se upoznati s položajem Zračne luke Zagreb, planovima i programima razvoja, osobito u pogledu dinamike i rokova gradnje novog putničkog terminala i modernizacije Zračne luke.

 „Ovdje sam da bih se, kroz razgovor s Upravom, upoznao s pokretanjem radova u svjetlu izdavanja građevinske dozvole. Naime, već smo više puta vidjeli kako predstavnici konzorcija nazdravljaju šampanjcem, ali ih još nismo vidjeli da su zakopali lopatu. Investicija kasni i zbog toga smo im ovog ljeta, kao predstavnici suvlasnika, dali „žuti karton“.“, rekao je predsjednik Gradske skupštine.

Miroslav Drljača, predsjednik uprave Zračne luke Zagreb d.o.o., g. Kosoru je rekao da će, sukladno postignutom dogovoru, postojeći Kolektivni ugovor biti produžen na minimalno 5 godina nakon preuzimanja Zračne luke od strane koncesionara, te da će svi zaposlenici zadržati svoja radna mjesta.

„Grad Zagreb je manjinski vlasnik, ali će Gradska skupština Grada Zagreba i ja kao predsjednik, nastojati pratiti razvoj događaja oko najveće investicije, fokusirajući se prvenstveno na dvije vrlo bitne stvari: da se ni na koji način ne promijene ugovorne obveze koncesionara na štetu RH, sukladno tome i Grada Zagreba, te da svi zaposlenici zadrže svoja radna mjesta, te da se otvore i nova. Nadam se da će se ova Uprava, s g. Drljačom na čelu zaista pobrinuti da se sve to i provede kao što je obećano.“, poručio je Darinko Kosor.

Nakon Uprave, predsjednik Gradske skupštine susreo se s predsjednikom Koordinacije sindikata Zračne luke Zagreb Antom Dujićem.

 „Ovo je prvi put da nas je posjetio netko iz Grada Zagreba, a ako još k tome dodam da je vrlo malo ljudi uopće zainteresirano za naš problem, jasno Vam je zašto nam je ovaj sastanak bitan.“, u uvodnom obraćanju predsjedniku, rekao je g. Drljača.

 Osim što se protive ovakvom modelu koncesije, prvenstveno su zabrinuti za budućnost radnika. Naime, oni nisu optimistični kao Uprava, sumnjaju da će većina zaposlenika Zračne luke ostati, ne samo bez radnog mjesta, već i bez svih prava poput otpremnina koje im po Zakonu pripadaju sukladno radnom stažu u tvrtki.

 Iznijeli su i svoje sumnje da se opseg projekta izmijenio, odnosno, smanjio, te ih je i to nagnalo na sumnju u mogućnost zadržavanja svih zaposlenika. S obzirom da nisu zadovoljni komunikacijom s Vladom RH i nadležnim Ministarstvom, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba, obećao je pomoći u komunikaciji i dobivanju točnih informacija: „ Još danas ćemo uputiti pisani zahtjev Ministarstvu prometa i tražiti na uvid sve relevantne podatke koji se odnose na ovaj projekt.“