Foto: www.zagreb.hrPotpisivanjem Programa nastavka suradnje između gradskih uprava Zagreba i Moskve za period 2014./2015., gradonačelnici dvaju gradova Milan Bandić i Sergej Semjenovič Sobjanin jučer su u moskovskoj Gradskoj vijećnici potvrdili dugogodišnju suradnju glavnih gradova Hrvatske i Rusije koja datira iz 2001.

Nakon niza realiziranih programa, predstavljanja Zagreba u Moskvi i Moskve u Zagrebu, te poslovnih susreta u organizaciji oba grada, kao prioritetna područja nastavka suradnje definirane su sljedeće teme: promet u mirovanju, javni gradski prijevoz i infrastruktura javnoga prijevoza, razvitak poduzetništva i trgovine, zaštita objekata kulturne baštine i razvoj turizma, obrazovanje, kultura, suradnja među mladima i sport. Pritom će uprave oba grada na svaki način podržavati i poticati rad svojih tijela, tvrtki i organizacija kao i privatnih osoba usmjerenih na razvoj partnerskih odnosa između Zagreba i Moskve.

U prijateljskom razgovoru bilo je riječi o sve jačoj ulozi glavnih gradova kao promotora država i regija, na čemu Zagreb i Moskva rade na mnogim područjima.
Naglasili su intenziviranje suradnje na polju kulture, turizma i gospodarstva.

U jutarnjima satima, održan je sastanak s predsjednikom Moskovske gradske Dume V.M. Platonovim i njegovim najbližim suradnicima među kojima je bio i Evgeny V. Gerasimov, predsjednik Komisije za kulturu.
Razgovaralo se o jačanju kulturne suradnje s posebnima naglaskom na suradnju moskovskih i zagrebačkih kazališta.

Na tragu potpisanog Programa, zagrebačko izaslanstvo za danas i sutra već ima zakazane razgovore s vodstvima Ureda za promet i razvitak cestovne infrastrukture te Ureda za znanost, gospodarsku politiku i poduzetništvo Grada Moskve.

Osim gradonačelnika Bandića, u Moskvu su otputovali zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek, pročelnica za gospodarstvo Mirka Jozić, pročelnik za financije Slavko Kojić, voditeljica Odjela za turizam Martina Bienenfeld, voditeljica Službe za međunarodnu suradnju Vesna Šimić, članovi Uprave ZG Holdinga Daniela Franić i Ivan Tolić, te gradski zastupnik Davor Štern.

www.zagreb.hr