Baš kao nekad orebićke su žene ponovo dočekale svoje kapetane. Tako je otvoren prvi Festival peljeških kapetana na ovom atraktivnom poluotoku koji je trajao od 15. svibnja do 15. lipnja. Pelješac se vratio u zlatno doba, u vrijeme kada je poluotok bio pomorsko središte Mediterana.

Hamburg, Pirej i Orebić su bili jedina tri pomorska središta, koja su brodovi pozdravljali zvukom sirene i to bez obzira na zastavu pod kojom su plovili. Stanovnici Orebića i okolnih mjesta vraćali su im pozdrave, mahali plahtama s obale, zvonila su zvona na Franjevačkom samostanu Gospe od Anđela i pucalo se iz topa s današnje zgrade Pomorskog muzeja.

Festival kapetana, foto Damir Kovačić, TZ Orebić_02

U Orebiću je 1865. osnovano Pelješko pomorsko društvo (Associazzione Marittima di Sabioncello), a 1875. i brodogradilište Archiduca Rudolfo. Na vrhuncu slave područje Pelješke rivijere brojilo je 2.000 pomoraca, 250 kapetana te 90 jedrenjaka ukupne tonaže 45.000 tona.

Pelješki pomorci bili su poznati i po herojskim podvizima na svojim plovidbama, zbog kojih su dobili brojna odlikovanja, a gotovo da nije bilo kuće koja nije dala barem jednog kapetana. Stoga je Pelješac poznat kao kolijevka kapetana, ali i plavca malog.

Festival kapetana, foto Damir Kovačić, TZ Orebić

I Orebić ima svoje ljubavnike

I danas se u Orebiću prepričava nesretna ljubavna priča o paru kojeg mještani zovu Romeom i Julijom. Baldo Mimbelli bio je jedinac najvećeg brodovlasnika i mecene Orebića, kapetana Antona Mimbellija, koji je u vlasništvu imao 33 jedrenjaka, a u 19. stoljeću je napravio i vodovod u mjestu. Njegova izabranica je bila kći guvernante, siromašna djevojka, koju je upoznao na svom proputovanju kroz Rusiju. Bila je to ljubav na prvi pogled, kojoj su vjera i materijalna situiranost stale na put. Naime, nakon što su Baldovi roditelji zabranili takav brak, zakleo se da se nikada neće oženiti, ako ne može imati onu koju voli. Tako je i bilo. Lutajući po svijetu i živeći boemski, nakon smrti roditelja naručuje od eminentnog umjetnika Ivana Rendića da izradi mauzolej obitelji i skulpturu neprežaljene ljubavi, koja sjedi i u ruci drži vrč iz kojeg istječe voda, simbol prolaznosti vremena te gašenja obitelji Mimbelli. Svoju neprežaljenu ljubav nikad više nije sreo. Umro je 1911. Njegovo tijelo položeno je u mauzoleju, a oporučno je zaželio da se kupola svake dvije godine oboja u zlatno, kao podsjetnik da tu počiva slavna obitelji Mimbelli.

Zlatni sat Abraham Lincolna

Još jedna poznata orebićka priča je ona o kapetanu Šunju. Kapetan je 1861. spasio američku posadu s broda „Homer“, koja se utapala nedaleko od obale Newfoundlanda. Za taj herojski čin američki predsjednik Abraham Lincoln poklonio je zlatni sat sa zlatnim lancem kapetanu broda, Jozi Ivanovom Šunju. Kapetan je zbog tog podviga od austrijskog cara Franje Josipa I. dobio i titulu viteza, koja se nalazi u Pomorskom muzeju u Orebiću.

Festival kapetana,foto Damir Kovačić,TZ Orebić

Festivalom kapetana Pelješac otvorio bogatu festivalsku sezonu

Festival kapetana prvi je u nizu peljeških ljetnih festivala. Sezona se nastavlja Festivalom peljeških okusa koji traje do 16. srpnja,  a od 20. kolovoza do 20. rujna već se tradicionalno organizira Festival soli. Ako već niste, sad je prigoda da posjetite ovaj egzotičan poluotok vrhunskih vina, prekrasnih plaža i bogate povijesti.