Volite kamenice, školjke, crni rižot, mladu janjetinu, uživate u okusima tradicionalnih slastica poput kotonjate, rozate, broštulanih mjendula, a nepcu vam godi čaša vrhunskog plavca s najboljih položaja?


Želite li spojiti hedonizam s ljetnim doživljajima na najljepšim plažama, još nije kasno da spakirate kufere i zaputite se prema čarobnom Pelješcu pa u nedjelju, 25. lipnja, na Dračama doživite “Pelješku trpezu”, atraktivan događaj organiziran u sklopu jedinstvenog Festivala peljeških okusa koji – u organizaciji turističkih zajednica Janjine, Trpnja, Orebića i Stona – traje sve do 30. lipnja.

Na predstojećoj fešti od hrane i vina, koja na Dračama počinje od 20 sati čekaju vas okusi juga Dalmacije – crni rižot, pasta s kozicama, mušule, sardele, gulaš, tripice, pelješki kolači… Sve sljubljeno s vrhunskim pelješkim vinima. Sav prihod od Pelješke trpeze namijenjen je Ligi protiv raka Korčula, Lastovo, Pelješac, Mljet – ogranak Janjina i udruzi Djeca Pelješca.

Za prste polizat

Pelješčani su pravi gastro majstori, tradicijske su okuse savršeno ukomponirali u novo ruho. Ovo je sjajna pozivnica za posjet poluotoku poznatom i po prekrasnim plažama. Za sve vas koji ne stignete ovaj vikend do Pelješca vlasnica orebićke slastičarne Croccantino podijelila je s nama dva iznimna pelješka recepta – tradicionalni za Peliške klaušne i originalni za njezin sladoled temeljen na okusima juga i pelješkom vareniku. Savršeno iskustvo za ljubitelje slastica i pravi izazov za slastičare amatere.

Recepti Croccantino

PELIŠKI KLAŠUNI

Prvi dan tijesto

  • 200 g glatkog brašna
  • 1 žumanjak
  • 10 g šećera
  • ekstrakt vanilije
  • 60 g mlakog mlijeka
  • 8 g rakije lozovače
  • 5 g rakije od ruža
  • 5 g jabučnog octa
  • 20 g maslaca sobne temperature
  • 2 g soli
  • korica limuna i naranče

Od svih sastojaka umijesiti glatko, srednje tvrdo tijesto i odmoriti ga preko noći u hladnjaku.

Drugi dan nadjev:

  • 40 g prženih badema
  • 20 g svježih badema
  • 20 g mlijeka
  • 10 g šećera
  • 15 g rakije lozovače
  • Korica 1 naranče
  • 15 g marmelade od gorke naranče

Izmiješati sve sastojke u kašasti, ali kompaktni nadjev. Tijesto izvaljati i razvući što tanje i „ištehati“ u krugove. Na sredinu kruga staviti nadjev, zatvoriti krug u polumjesec i rubove spojiti vilicom. Pržiti u vrelom ulju dok se tijesto ne napuše, izađe na površinu i dobije svijetlo žutu boju. Odmah nakon prženja uvaljati u kristal šećer.

DOMAĆI SLADOLED OKUSA PELJEŠCA: bademi, amaretti i pelješki varenik

Prvi dan praline:

Ukupno 60 g šećera otopiti i karamelizirati i u to ubaciti 60 g badema. Još vruću smjesu izbaciti na papir za pečenje. Mlaki krokant, uz pomoć blendera ili sjeckalice pretvoriti u slatku pastu.

Baza za sladoled:

  • 540 g mlijeka
  • 40 g šećera
  • 40 g meda
  • 2,3 g brašna sjemenke rogača
  • 0,8 g agara
  • Zagrijati do 95 C, i u mlaku smjesu dodati:
  • 95 g mrvljenih kolačića Amaretti
  • 10 g korice domaćeg neprskanog limuna

Praline

Izmiksati smjesu štapnim mikserom i pustiti da se, preko noći, u hladnjaku svi sastojci združe i prirodne arome infuziraju u smjesu.

Drugi dan sladoled:

Ohlađenu bazu izmiksati štapnim mikserom i u to dodati 130 g meko tučenog mliječnog vrhnja i 25 g pelješkog varenika i promiješati.

Sladoled usuti u plitku širu posudu, kako bi se što prije smrznuo i staviti u zamrzivač preko noći.