Ovoga vikenda u Zagrebu u sklopu događanja Brave New World sprema se jedan sasvim poseban maraton. No ovo nije još jedna priča o atletskoj trkačkoj disciplini, ovo je priča o sve popularnijem maratonu u – programiranju.

Predstavljamo vam veliki 48-satni hackathon, maratonsko natjecanje inovatora s najoriginalnijim idejama iz svijeta novih tehnologija, kojeg organiziraju HUB385 i fondacija CityOS iz San Francisca.

Od 10. do 12. lipnja održat će se hackathon za mlade makere, programere, inovatore, hakere, developere, kreativce i inženjere s ciljem razvijanja projekata inspiriranih idejom pametnih gradova. Hackathon će završiti odabirom najboljih sudionika koji će tek onda zaista krenuti u intenzivni rad razvijanja svojih projekata.

Naime, najbolji kreatori softverskih projekata, podijeljeni u razvojne timove, ulaze u šestomjesečni projekt tijekom kojeg će razvijati svoje funkcionalne aplikacije i uređaje. Pobjednici mogu besplatno koristiti co-working prostor u HUB385, pristup tehnološkom laboratoriju, svu opremu i vodstvo renomiranih inozemnih i domaćih stručnjaka s bogatim iskustvom u pokretanju i razvijanju svjetskih start upa. Razvojne timove sponzorirat će tvrtke koje prepoznaju važnost tehnološke edukacije mladih u Hrvatskoj – Vipnet, HEP, RiT i Proficio. Milijunska investicija namijenjena je lansiranju start upa pobjedničkog tima na globalno tržište.

Cilj hackathona je omogućiti razvoj pametnih softverskih rješenja za unaprjeđenje grada Zagreba koja će olakšati, pojeftiniti i učiniti kvalitetnijim naš svakodnevni život.

Ovakav je hackathon već održan u Dubrovniku i Sarajevu, a rezultirao je implementacijom nekoliko smart city projekata. Neki od uspješnih start up priča su razvoj aplikacija za traženje i plaćanje slobodnog parkinga, turistička aplikacija, automatski sustav navodnjavanja baziran na senzorima za detekciju vlage i solarna klupa s mogućnošću punjenja mobitela i tableta.

Sada je na redu upravo Zagreb, gdje nas 48-satni hackathon očekuje u svom najvećem opsegu jer je već zaprimljeno više od 150 prijava iz regije. Sudeći po interesu očekuje nas mnogo izvrsnih ideja kako gradove učiniti „pametnijima“, a besplatne prijave na http://cityos.io/signup.zagreb otvorene su do petka.

Hrvatska je u svijet već lansirala velike start up projekte koji su ostavili značajan trag na naš svakodnevni život, a sada je vrijeme za novu hrvatsku start up zvijezdu. Možda je vaša ideja upravo ona na koju svijet čeka.