Ako ste u potrazi za dozom adrenalina, svratite ovog vikenda u prostore HUB385 gdje se održava velika i raznolika prezentacija dronova! Utrke bespilotnih letjelica koje su i kod nas sve popularnije, u svijetu su posljednji tehnološki trend koji osvaja široku publiku jer svakome pruža priliku da osjeti uzbuđenje utrkivanja kao da sjedi u kokpitu vlastite letjelice.

Svoje će vještine u upravljanju dronovima profesionalci prezentirati pred gledateljima ovu nedjelju u velikoj hali koja će biti prilagođena velikom trkalištu sa zaprekama za letjelice koje postižu brzine veće od 100 km/h. Dronovima će upravljati vješti piloti koristeći kontroler i naočale za virtualnu stvarnost koje zapravo uživo emitiraju video što ga snima kamera montirana na prednjem dijelu letjelice. I drugi zaljubljenici u ovaj futuristički sport, kao i svi znatiželjnici, doći će „na svoje“ jer će i sami, uz pomoć stručnjaka, na nekim radionicama moći isprobati upravljati dronom.

Za početnike, ali i one koji žele znati više, „majstor za dronove“ Dino Joldić održat će radionicu koja će polaznike naučiti kako sigurno upravljati bespilotnim letjelicama te im omogućiti da stečeno znanje isprobaju najprije na simulatoru, a potom i u praksi.

Posjetitelji će također moći razgledati vrhunske dronove namijenjene za utrke koje će u subotu izlagati profesionalci. Moći će se upoznati s bespilotnim letjelicama različitih kategorija, od mikro do ultra velikih.

Prezentacije i izlaganje dronova samo su mali dio sveobuhvatnog programa festivala novih tehnologija Brave New World, koji se tijekom dva vikenda od 4. do 12. lipnja održava u Zagrebu.

Stoga ako vam se u međuvremenu ne zavrti u glavi od gledanja u dronove, posjetite prvog vikenda tzv. makers fair u predvorju i okolici zgrade, na kojem će mladi makeri i inovatori predstaviti svoje projekte poput robota, start upova za pametno navodnjavanje, parkiranje, turističko razgledavanje, kao i popularnu solarnu klupu, automatiziranu i vjerojatno svjetski najnapredniju košnicu, meteorološku stanicu i mnoge druge zanimljive projekte.

Oni kojima adrenalinske utrke dronova i makers fair nisu dovoljni, te se sami žele okušati u primjeni tehnologija budućnosti, iz programa mogu odabrati niz predavanja i radionica namijenjenih svima od 4 godine nadalje. Polaznici radionica naučit će kako uzgojiti biljke u automatiziranom hidroponskom okruženju, programirati dron, koristiti 3D printer, napraviti svoju prvu iOS aplikaciju za IoT uređaj, izraditi unikatne robote, stvoriti vlastitu igru uz Smart Lumies kocke i još mnogo toga. Tvrtka Rimac Automobili prvi put organizira radionicu „Osvjetljenja“, a polaznici će uz stručnu pomoć svladati vještine lemljenja, rad s tiskanim pločicama i LED diodama te upoznati svijet električnih automobila. Program Brave New Worlda dostupan je na http://cityos.io/zagreb#schedule.

Cjelodnevni boravak bit će ugodniji uz slasne zalogaje koje na licu mjesta pripremaju poznati zagrebački bistroi Wok by Matija, Ginger Sushi i Tutač.

Drugi vikend (10.-12. lipnja) rezerviran je za hackathon, odnosno 48 sati intenzivnog programiranja i rada na prototipovima inspiriranima konceptom pametnih gradova, a najbolji ulaze u šestomjesečni projekt koji će pobjedniku osigurati investiciju od čak milijun kuna.

Svi sadržaji su besplatni uz prethodnu prijavu na http://cityos.io/signup.zagreb.