Autor:
Jasminka Kovačević
[email protected]

učenici i roditelji na tribini o OŠ Ivana Gundulića (foto:Saša Zinaja)Bitka za Osnovnu školu Ivana Gundulića se nastavlja. Roditelji djece koja je pohađaju ili su trebala biti upisana u prve razrede počinju sakupljati novac za odvjetnika, ali i za tiskanje plakata koji će pozivati na upis prvašića.

Tako je na odluku gradskog Ureda za obrazovanje, kulturu i šport o neupisivanju djece u prve razrede Osnovne škole Ivana Gundulića reagiralo više desetaka roditelja. Odluka je donijeta na sinoćnjoj tribini u Društvenom centru Kina Mosor. Zabrinula ih je također i najava kako će škola preseliti na Kajzericu, dok će u njezin sadašnji prostor useliti 18. gimnazija.

Gradski ured odluku je donio ne pitajući za želje roditelja, bez prethodnih najava, a čak je i uprava škole ostala zatečena. Ipak, samo nakratko. Već na sinoćnjoj tribini roditelji su iznosili konkretne prijedloge kako zaštiti svoje interese. Gosti tribine bili su pomoćnica pročelnika u gradskom Uredu za obrazovanje, kulturu i šport Božica Šimleša, ravnateljica Osnovne škole Ivana Gundulića Višnja Reljić, predsjednik Vijeća roditelja Branko Ivanda i predsjednik Vijeća gradske četvrti Donji Grad Marijan Oljica.

Šimleša vs. roditelji

Božica Šimleša (foto:Saša Zinaja/Medijska mreža)Argumentacija Božice Šimleše kako statistika ne ide u prilog upisima u Osnovnu školu Ivana Gundulića opovrgnuta je u više navrata. Zalagatelji za ostanak škole na sadašnjoj lokaciji isticali su   kako na lokaciji u Gundulićevoj postoje uvjeti za kvalitetno provođenje nastavnog programa i boravak djece. Bolji su od onih koje ima škola u Varšavskoj gdje se zbog prekapacitiranosti traži adaptacija potkrovlja.  U Gundulićevoj je školski prostor unutar bloka zgrada, zaklonjen od ceste, ima i dvorište, igralište, a učionice su s puno dnevnoga svjetla.

Zašto je, usprkos svim prednostima, škola Ivana Gundulića ipak postala nepoželjna na lokaciji gdje postoji od 1961. godine teško je shvatiti. Šimleša ističe da se u posljednje četiri godine broj učenika po razrednom odjelu smanjuje. Roditelji kažu – zaboravljate spomenuti da ih je prošle godine u prve razrede upisano više nego godinu ranije. Pomoćnica pročelnika za obrazovanje nadalje navodi kako  sve manje djece koja tek trebaju krenuti u školu živi na upisnom području. Roditelji odgovaraju – treba promijeniti granice upisnog područja jer su škole ionako udaljene samo stotinjak metara jedna od druge…

Na trenutke veoma temperamentnu raspravu uspješno je obuzdavao moderator treće Demosove tribine Tin Gazivoda.

Paliković Gruden: Uzmite odvjetnika i borite se

Roditelje je podržalo Vijeće gradske četvrti Donji grad koje je na temelju informacija objavljenih u medijima zatražilo upis djece u prve razrede u Osnovnoj školi  Ivana Gundulića. Podršku roditeljima i poziv na otpor dala je i udruga Pravo na grad, odnosno njen predsjednik Teodor Celakoski. Što misle rekle su i zastupnice u gradskoj Skupštini Alenka Kočiša Čičin-Šajn i Morana Paliković-Gruden.

Kočiša Čičin-Šajn je primijetila je kako je logično preseliti djecu iz prekapacitiranih škola u Gundulićevu, dok je Paliković-Gruden izrazila sumnju u regularnost procedure kojom je roditeljima uskraćen upis djece u prvi razred  u Gundulićevoj.

Morana Paliković-Gruden (foto:Saša Zinaja/Medijska mreža)– Skupština će riješiti taj problem, ali to će biti prekasno za upis vaše djece u prvi razred. Uzmite advokata i borite se za svoju školu,- pozvala je Paliković-Gruden.

Na tribini koja je donekle podsjećala i na prosvjed protiv Ureda za obrazovanje, kulturu i šport čulo se još nekoliko prijedloga kako se izboriti za školu u Gundulićevoj.  Branko Ivanda zatražio mišljenje neovisnog psihoanalitičara o posljedicama koje novonastala traumatična situacija može imati za učenike. S kršenjem njihovih prava upoznao je pravobraniteljicu za djecu, a  jedna od majki je istaknula kako se ne radi samo o dječjim nego i ljudskim pravima te predložila da se pomoć potraži i kod pučkog pravobranitelja.  Na popisu Ivandinih prijedloga našlo se i upozorenje USKOK-u. Naime, roditelji  sumnjaju u obrazloženja nadležnih iako dokaza o korupciji za sada nemaju.

Pitanje za vas

Što biste savjetovali roditeljima djece iz Osnovne škole Ivana Gundulića?

[poll id=”16″]

[nggallery id=50]

1 Komentar

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here