Strojarska i prometna škola Varaždin sa svojim partnerima (Školom za cestovni promet Zagreb, Srednjom školom Zlatar, Srednjom strukovnom školom Velika Gorica i Strojarskom tehničkom školom Fausta Vrančića) od svibnja prošle godine provodi projekt „Engleski i njemački u strojarstvu i prometu interaktivno –EDSIPI@“.

Provedbom projektnih aktivnosti nastavnici i učenici unaprijedit će svoja specifična znanja i kompetencije stranog jezika u struci. Uz pomoć poduzetnika iz tvrtki KOS TRANSPORTI, AP VARAŽDIN, ITAS IVANEC, CENTROMETAL MACINEC i KOSTWEIN VARAŽDIN interdisciplinarni tim izradio je nove priručnike za nastavu stranog jezika u struci koji će se koristiti ne samo u pet partnerskih škola, već će i druge škole u Hrvatskoj, koje nisu sudjelovale u ovom projektu, imati mogućnost preuzeti priručnike s web stranice projekta (http://edsipi.eu/). Novi nastavni materijali napravljeni su uvažavajući preporuke i zahtjeve s kojima se tvrtke susreću na tržištu vezano za korištenje stranih jezika u strojarstvu te prometu i logistici.

Šira verzija priručnika dostupna je u vidu on-line sadržaja koji se koriste preko on-line platforme s interaktivnim komunikacijskim sustavom za  učenje i  distribuciju nastavnih materijala, također napravljene u okviru projektnih aktivnosti. Učenici su dobili na korištenje 169 tableta za održavanje suvremene nastave stranog jezika u struci, a u travnju kreće provedba pilot programa nastave u svih pet partnerskih škola.

Učenici koji se obrazuju za zanimanja tehničar cestovnog prometa, vozač motornog vozila, tehničar za vozila  i  vozna  sredstva,  strojarski  računalni  tehničar  te  automehatroničar,  po  završetku  srednjoškolskog strukovnog obrazovanja imat će specifična znanja stranog jezika s područja strojarstva te prometa i logistike, te će tako postati dio jedinstvenog tržišta Europske unije. Poznavanje stranih jezika u struci preduvjet je mobilnosti i praćenja tehnološkog napretka u struci.

Projekt sufinancira EU iz Europskog socijalnog fonda u sklopu programa Razvoj ljudskih potencijala 2007-2013., sheme za dodjelu bespovratnih sredstava – Modernizacija školskih kurikuluma u strukovnim školama u skladu s promjenjivim potrebama tržišta rada / gospodarstva- faza II. Vrijednost projekta je 1.957.413,03 kn, od čega 1.729.434,13 kn ili 88,4% predstavlja financijsku potporu Europske Unije, u skladu s ugovorom sklopljenim s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta kao posredničkim tijelom razine 1 i Agencijom za strukovno obrazovanje  i  obrazovanje  odraslih  kao  posredničkim  tijelom  razine  2.  Preostalih  227.978,90  kn  financira Strojarska i prometna škola Varaždin i njezini partneri. Projekt će trajati 12 mjeseci (od 05. svibnja 2015. do 05. svibnja 2016. godine).

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here