Autor:
Mihaela Homjak (PET+)

Mihaela HomjakJoš od srednje škole ponekad sam se zafrkavala na svoj račun i govorila da zapravo imam 18 ličnosti u sebi. Nisam drukčije znala objasniti činjenicu da u jednom trenutku imam potrebu za samoćom, mirom i tišinom a u drugom bih samo izlazila i družila se. U trećem sam času raspoložena za romantične šetnje, a u četvrtom me potpuno ispunjava briga o ranjenim pticama. Ponekad sam snažna i odlučna, a ponekad krhka i ranjiva. U natjecateljskoj atmosferi se borim kao lavica, a u društvu bliskih ljudi moj glas poprima nježniji ton i pun je razumijevanja. Zbunjivalo me koliko drugačija mogu biti ovisno o situaciji. Kao da se radi o potpuno različitim osobama, iako sam sve to zapravo ja.

Naslov me privukao dosta slučajno. „Boginje u svakoj ženi“. Zvučao je zanimljivo i asocirao me na uzbudljivo putovanje u svoju nutrinu i na one zabavne testove u časopisima čija nam rješenja govore koja smo boja ili životinja. Ovaj je naslov budio određenu dozu znatiželje u meni. Kupila sam knjigu i odlučila se upoznati s tim „boginjama“.

Moram priznati da sam knjigu pročitala u jednom dahu. Psihijatrica i autorica dr. Jean Shinoda Bolen zapravo je arhetipove grčkih božica iskoristila kao objašnjenje za kompleksnost ženske psihe. Božice djevice, neovisne o drugim ljudima i dovoljne same sebi, potpuno su usredotočene na svoje ciljeve i nikome ne pripadaju. To su Artemida, Atena i Hestija. Ranjive božice usredotočene su na svoje odnose, a predstavljaju tri česte ženske uloge- majka (Demetra), kći (Perzefona) i supruga (Hera). Jedna se božica razlikuje od svih ostalih, a to je Afrodita, i nazvana je alkemijskom božicom – njoj su važni odnosi s drugima, ali zadržava svoju neovisnost.

Artemida, božica lova i Mjeseca, personificira neovisan ženski duh usredotočen na postignuća. Njen arhetip ženi omogućuje ostvariti vlastite ciljeve na području koje je sama odabrala. Ona je družbenica divljih životinja i kreće se kroz prirodu oboružana lukom i strijelom. Okružena je ženskim prijateljicama, neovisna je o muškarcima i zaštitnica je svih ranjivih žena. Prema muškarcima se odnosi bratski i natječe se s njima. S druge strane, može imati problema u uspostavljanju bliskih odnosa s drugima. Artemida u meni izlazi na vidjelo kad uživam u druženju s prijateljicama, zalažem se za ženska prava i stajem u zaštitu slabijih ako se dogodi neka nepravda. Ponosna sam na svoje dvije prijateljice Artemide, od kojih jedna obožava konje i prirodu, a druga je hrabra sama putovati svijetom i otkrivati nove kulture.

AtenaAtena, božica mudrosti i umijeća, predstavlja razboritu, samouvjerenu ženu koja se ne povodi za srcem, već za razumom. Ona je oklopljena strategistica i izvrsno se snalazi u poslovnom svijetu muškaraca jer se zna boriti njihovim oružjem. S druge strane, može biti hladna i proračunata. Mislim da je Atena božica koja u meni nije jako izražena, iako vjerujem da bi ponekad to bilo jako korisno. Nekad se iskreno divim poznanicama koje su neustrašive i promišljeno idu prema uspjehu, vođene razumom.

Hestija, božica ognjišta, utjelovljuje strpljivu, stabilnu i mudru ženu koja utjehu nalazi u samoći te zrači osjećajem netaknutosti i potpunosti. Nije vezana uz ljude, ishode, imovinu, ugled ili moć. Ispunjenje pronalazi u svom unutarnjem svijetu i duhovnosti, no zbog svoje introvertiranosti može joj biti teško uklopiti se u društvo. Hestija u meni uživa u provođenju vremena u samoći svog doma, voli meditirati i čitati knjige. Izvrsna je ravnoteža svakodnevnim stresovima i užurbanom ritmu života.

HeraHera, božica braka, predstavlja ženu koja svoje životne uloge podređuje najvažnijem cilju pronalaženja partnera i sklapanja braka. Najvažnija joj je uloga supruge, predana je i vjerna, no jako je ljubomorna i zbog voljene osobe spremna zapostaviti sve drugo – prijatelje, obitelj, posao, čak i sebe. Hera se u meni ponekad budila u ozbiljnim vezama, no naučila sam da se najbolje osjećam kad njenu snagu uravnotežim utjecajem drugih božica i, osim veze, zadržim i druge prioritete.

Demetra, božica žita i majčinski arhetip, predstavlja ženski poriv pružanja tjelesne i duhovne potpore djeci. Ima snažan majčinski instinkt i potrebu za brigom o djeci, no istovremeno joj je jako važan osjećaj da je potrebna. Nju primjećujem u nekim prijateljicama koje obožavaju gugutati s djecom i jedan od najvažnijih ciljeva im je postati majkom.

PerzefonaPerzefona, djevojka i kraljica podzemnog svijeta, izražava žensku sklonost pokoravanju, pasivnosti te potrebu za udovoljavanjem drugima. Otvorena je i prihvaća okolne utjecaje, rijetko ulazi u sukobe i ne zna se otvoreno zauzeti za sebe. Mislim da je ova božica u meni bila najizraženija kad sam bila mala, sramežljiva i pristojna djevojčica koja se nikad nikome nije suprotstavljala. Mislim da je velik izazov zadržati zdravu otvorenost prema utjecaju drugih, a istovremeno naučiti braniti svoje stavove i vrijednosti.

Afrodita, božica ljubavi i ljepote, „alkemijska“ je božica koja upravlja ženskim uživanjem u ljubavi i ljepoti, seksualnosti i senzualnosti te potiče ispunjavanje kreativnih i prokreativnih funkcija. Ima dar napraviti čaroliju od svega što joj se svidi i posvećuje punu pažnju osobama i stvarima – ona stvara umjetnost i raspiruje kreativnost. Mislim da je ona jako važna zbog bezbrižnosti i sposobnosti uživanja u sadašnjem trenutku, kao i zbog energije kojom pršti.

Vođene pitanjem koja božica u nama „zaslužuje zlatnu jabuku“ mislim da možemo pronaći odgovore na mnoga naša pitanja. Zapostavljene božice moguće je „ojačati“ u sebi, a one jako glasne „smiriti“. Shvatila sam da je važno prihvatiti sve dijelove sebe, ma kakvi oni bili, jer tek ih tad možemo dovesti u ravnotežu. Mislim da bi od božice u nama mogle naučiti strategije kako se nositi s izazovnim situacijama. Umjesto da se svađaju oko prevlasti, trebale bi ih pomiriti, dati im prostora da se izraze i njegovati njihove pozitivne karakteristike, jer se svaka pojedina od njih zna izvrsno snaći u određenim područjima našeg života.

1 Komentar