Početna Izbor Manje poznate zanimljivosti o Zagrebu

Manje poznate zanimljivosti o Zagrebu

Tvrdnja da grad Zagreb “skriva” mnogobrojne nepoznate činjenice i zanimljivosti nije nikakvo posebno otkriće ili “topla voda”. Kada bi se netko doista posvetio otkrivanju svih mogućih povijesnih, mitoloških, zemljopisnih, kulturnih, infrastrukturnih i bilo kakvih drugih zanimljivosti o našoj metropoli, siguran sam da bi skupio dovoljno materijala za napisati knjigu ili bogat i iscrpan vodič.

U potrazi za nekoliko zanimljivosti o gradu koje smo potražili jednako radi sebe, kao i naših čitatelja, odlučili smo iskoristiti dio materijala s Facebook stranice ZAGREB FACTS, naravno – uz njihovu suglasnost na čemu im i ovim putem zahvaljujemo.

Evo par kratkih zanimljivosti o Zagrebu koje nam se posebno sviđaju:

1) Najdulja tramvajska linija u gradu je broj 7 (Savski most – Dubrava).

2) Prva zagrebačka lutka u izlogu postavljena je 1864. godine – postavio ih je trgovac Đuro Crnadak u prirodnoj veličini za vrijeme gospodarske izložbe

3) Prvi afroamerikanac u Zagrebu bio je iz Zanzibara, a ime mu je bilo Diego Maria Santiago de Sangora – doveo ga je Ladislav Beluš, a radio je kao konobar u Beluševom buffetu u Radićevoj ulici.

4) Jurišićiva ulica nekada se zvala Puževa ulica – taj je naziv nosila do 1878. godine, a protezala se od Petrinjske do Vrtlarske ulice – današnje Palmotićeve. Osim što je bila poznata po branju najboljih puževa u gradu, bila je poznata i po smradu gradske klaonice koja se nalazila u Puževoj ulici do 1864. godine.

5) Znate li kako se zove konj bana Jelačića? (odgovor potražite na kraju ovog teksta)

6) Medvedgrad je u svojoj povijesti promijenio čak 107 vladara/vlasnika – prepun je starih priča i legendi, a naziv “Utvrda Crne kraljice” dobio je prema jednoj od vladarica – Barbari Celjskoj koja je prema predaji sijala strah među mještanima. Navodno je svoje ljubavnike bacala sa zidina, a za ljubimca je imala crnog gavrana koji je prema njezinim željama ubijao lokalno stanovništvo.

7) “Otac domovine”, dr. Ante Starčević stekao je pravo pokopa u Aleji velikana na Mirogoju, no prije smrti izrazio je želju da se pokopa na seljačkom narodnom groblju pokraj crkve sv. Mirka u Šestinama. Pokopan je u šestinskim opancima jer je smatrao da su Šestine i šestinska narodna nošnja srce hrvatskoga bića.

8) Visoka ulica jedina je slijepa ulica u starom dijelu Zagreba (Gradec – Kaptol).

9) Matija Gubec pogubljen je u Zagrebu 15. veljače 1573. godine – nakon gušenja bune, tj. pobjede plemića, prema predaji, zarobljen je i doveden u Zagreb za vrijeme fašničkog veselja gdje je mučen užarenim kliještima i okrunjen užarenom željeznom krunom. Na kraju je raščetvoren, navodno na Trgu svetog Marka, no neki tvrde da se to dogodilo na Zvezdišču, na početku Tuškanca.

10) Trg kralja Tomislava sve do 1927. zvao se Trg L – tada su se novi i neimenovani trgovi obilježavali slovima, a ulice brojevima.

11) Grički top pucnjem označava podne od 1. siječnja 1877. godine.

12) Dubrava se prija zvala “naselje Dubrovnik” – većinu Dubrave posjedovao je Kaptol, koji je nakon agrarne reforme 1919. počeo prodavati svoje posjede. Zagrebu je službeno pripojena 1949. godine ulaskom u područje rajona Maksimir.

13) MAZDA je 2014. u Zagrebu snimila reklamu za svoju Mazdu 2

 14) Jedne od najnižih temperatura u povijesti Zagreba izmjerene su na Borongaju 1940. godine (-30,5 C) i Maksimiru 1956. (-27,3 C)

Konj bana Josipa Jelačića zove se Emir. Mahmud-bega Bašić iz Bihaća poklonio je konja Jelačiću, a on je potom dojahao na njemu na ustoličenje u Zagreb, a kasnije i u Mađarsku. Poslužio je Antonu Dominiku Fernkornu kao model za kip 1866. godine. Uginuo je deset godina nakon banove smrti.

Konj bana Jelačića zove se Emir - zanimljivosti o Zagrebu

 

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here