DSC_5869Ljubitelji tradicionalnih brijačnica u Zagrebu su napokon došli na svoje: u središtu grada, u Preradovićevoj 17, u petak je otvoren Gentleman Jack’s Barber Shop, prvi pop-up barber shop u Zagrebu. Mjesto je to za sve koji žele šišanje ili brijanje bez puno mudrovanja, uz ugodno druženje i dobru glazbu u atmosferi starinske brijačnice.

U Gentleman Jack’s Barber Shopu rade poznati zagrebački frizeri iz salona Cookie, Salon i Green Deco. Njihove se usluge ne naplaćuju, već se daju dobrovoljni prilozi za Hrvatsku ligu protiv raka, uz poseban fokus na osvješćivanje javnosti o problemu raka prostate kroz globalnu akciju Movember.

„Otvaranjem Gentleman Jack’s Barber Shopa želimo potaknuti oživljavanje kulture brijačnica u Zagrebu, a možda i šire. Namjera nam je brijačnici vratiti poziciju koja joj pripada, a to je mjesto druženja, baš kao što su to nekad brijačnice i bile“, ističe Tomo Ricov, direktor agencije Pepermint, koja je osmislila i realizirala ovaj projekt.

Uz brijanje i šišanje, u Gentleman Jack’s Barber Shopu može se slušati glazba isključivo s vinilnih ploča, širokog spektra, ali uglavnom vintage tematike – soul, jazz, swing, rock’n’roll, rockabilly, funk. Posjetitelji će, uz najprodavaniji svjetski viski, moći razgovarati, družiti se, čitati novine ili samo upijati energiju prostora.

Time se Zagreb pridružuje svjetskim trendovima oživljavanja tzv. barber shop kulture, a s njom i muških frizura, kulture življenja i uređenja prostora iz vremena između 20-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća. Gentleman Jack’s Barber Shop uklapa se u i rastući interes za sve što je vintage, a što se odražava i na interijer brijačnice, nastao u suradnji s dizajnerom Nedjeljkom Mikcem.

„Uređenje brijačnice je kombinacija različitih stilova, ali je u osnovi živopisan prostor u stilu brijačnica koje su bile u Zagrebu 30-ih, 40-ih i 50-ih godina. Opremili smo ga starim ormarima, lampama, okvirima i stolicama, od čega dobar dio potječe iz kolekcije Igora Receka, stručnjaka za restauraciju vintage namještaja. Htjeli smo napraviti pravi muški prostor, a posebno smo pazili na detalje, poput starog brijaćeg materijala, prepariranih životinja i vintage lutaka“, kaže Ricov.

Kao prvi pop-up barber shop u Zagrebu, Gentleman Jack’s Barber Shop bit će otvoren do 1. siječnja 2015. godine. Svi zainteresirani moći će se šišati i/ili brijati od 17 do 23 sata, dok će subotom brijačnica raditi dvokratno – od 11 do 15 sati, te od 20 do 23 sata.