Autor:
Jozo Renić
[email protected]

Gradska vijećnicaNije udovoljio zahtjevima vlasti za monumentalizmom i reprezentativnošću, nego je zadržao dignitet svog modernističkog stava – mogla bi se sažeti karakterizacija radova Kazimira Ostrogovića, jednog od važnijih međuratnih i poslijeratnih arhitekata koji su djelovali u Zagrebu.

Rođen je 7. travnja 1907. na Krku, ali je nakon svršetka Tehničkog fakulteta u Zagrebu manje-više profesionalno vezan uz naš grad, osobito nakon drugog svjetskog rata.

Niz objekata u tradiciji moderne danas je nezaobilazan u vizurama Zagreba – vila Zagorje, tj. Predsjednički dvori, Gradska vijećnica, Institut „Ruđer Bošković“, Zagrebačka banka u Paromlinskoj. Smatra se da je u njima Ostrogovićev osobni likovni izraz, s čistim i jednostavnim konstrukcijama i istančanim osjećajem za uporabu modernih materijala.

Ostrogović je slovio kao angažiran arhitekt, socijalno osviješten, a zapaženo političko djelovanje sezalo mu je još do ratnih vremena. Kao partizan vodio je Tehnički odjel ZAVNOH-a i potom od 1944. do 1946. bio načelnik saveznog Ministarstva građevinarstva. Skrbio je o obnovi spaljenih kuća i drugoj gradnji na “oslobođenom teritoriju”, ali i o poslijeratnoj elektrifikaciji i sl.

Nekoliko godina nakon rata otvara arhitektonski ured u Zagrebu, koji je vodio sa suprugom. Umro je 15. lipnja 1965.