Početna Izložbe BUS:STOP Krumbach izložba i Dani Orisa

BUS:STOP Krumbach izložba i Dani Orisa

U petak, 22. svibnja u 20 sati, u Oris Kući arhitekture otvara se izložba BUS:STOP Krumbach. Projekt BUS:STOP nastao je 2012. kada je grupica ljudi iz mjesta Krumbach u austrijskoj pokrajini Bregenzerwald odlučila renovirati stanice javnog gradskog prometa angažirajući sedam svjetski poznatih arhitektonskih imena.

U suradnji s lokalnim arhitektima i obrtnicima Alexander Brodsky, Rintala Eggertsson Architects, Architecten de Vylder Vinck Taillieu, Ensamble Studio, Smiljan Radic, Amateur Architecture Studio/Wang Shu and Lu Wenyu i Sou Fujimoto isprojektirali su po jednu
autobusnu stanicu u zamjenu za sedmodnevni odmor u Bregenzerwaldu.

Model u mjerilu 1:1 nadstrešnice, koju je projektirao Smiljan Radić, postavljen je 20. svibnja i bit će izložen ispred Oris Kuće arhitekture sve do 1. studenog 2015., dok sama izložba ostaje otvorena do 4. lipnja 2015.

Ulaz na izložbu je slobodan. Cijena kotizacije za BUS:STOP Dane Orisa iznosi 75 HRK. U sklopu programa stalnog stručnog usavršavanja Hrvatske komore arhitekata predavanja se boduju sa 6 (šest) bodova.

Dani Orisa – predavači

BUS:STOP Dani Orisa održat će se u subotu, 23. svibnja 2015. u Cinestar Multiplexu, (Branimir Centar, dvorana 9). Predavanja će održati Dietmar Steiner, Sami Rintala, Alexander Brodsky i Juhani Pallasmaa te poseban gost Damir Fabijanić.

Dietmar Steiner rođen je 1951. godine, a arhitekturu je studirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Beču. Do 1989. godine predavao je povijest i teoriju arhitekture na Visokoj školi za primijenjenu umjetnost u Beču. Direktor je Architekturzentrum Beč od 1993. godine. Godine 2002. bio je kustos austrijskog priloga Arhitektonskom bijenalu u Veneciji u svojstvu povjerenika. Član je odbora savjetnika za Nagradu Europske unije za suvremenu arhitekturu Mies van der Rohe i predsjednik je icam-a (Međunarodna konfederacija muzeja arhitekture), krovne organizacije za muzeje arhitekture diljem svijeta. Osim toga, Dietmar Steiner radi kao savjetnik za arhitekturu u velikom broju žirija. Njegovo dugogodišnje uredničko iskustvo s talijanskim časopisom Domus i mnogobrojni objavljeni članci na temu arhitekture i urbanog razvoja također su dio njegovih aktivnosti. Kustos je ovog projekta.

Ured Rintala Eggertsson Architects osnovali su 2007. godine finski arhitekt Sami Rintala (rođen 1969., diplomirao arhitekturu 1999. u Helsinkiju) i islandski arhitekt Dagur Eggertsson (rođen 1965., diplomirao 1992. na Fakultetu arhitekture u Oslu). Vibeke Jenssen, (rođena 1964., diplomirala 1993. na Fakultetu arhitekture u Oslu) u uredu djeluje od 2009., a partnerica je od 2012. godine. Aktivnosti ureda obuhvaćaju nastavnu praksu, dizajn namještaja, umjetničke projekte i arhitekturu. Važna su značajka arhitektonskog
djelovanja Rintala Eggertsson Architects njihove praktične radionice sa studentima i klijentima gdje se građevine projektiraju i grade na terenu. Trenutno rade na projektima u Norveškoj, Finskoj, Islandu, Švedskoj, Portugalu, Kanadi, Indiji, Čileu i Kini.

Alexander Brodsky rođen je 1955. u Moskvi. Diplomirao 1978. na Moskovskom arhitektonskom institutu. Živi i radi u Moskvi. Izabrane samostalne izložbe: Alexander Brodsky i Ilya Utkin, University Art Gallery, Sveučilište San-Diego State, sad, 1989.; Brodsky i Utkin: grafike, The Lab, San Francisco, 1991.; Brodsky i Utkin, Portland Art Museum, Portland, 1993.; Utopijska kanalizacija, Galerija Regina, Moskva, 1995.;
Canal Street Subway Project, New York, 1996.; Koma, Galerija M&J Guelman, Moskva, 2000.; Zadnja soba, Galleria Milano, Milano, 2002.; Ured budućnosti, Crveni oktobar, Moskva, 2005.; Naseljeni prostor, Ruski paviljon, Bijenale arhitekture u Veneciji, 2006.; Alexander Brodsky, Ronald Feldman Fine Arts, New York, 2008. Izabrane skupne izložbe: Milano Europa 2000, Palazzo Della Triennale, Milano, 2001.; 25. bijenale u São Paulu, Brazil, 2002.; Russia!, Guggenheim Bilbao, 2006.

Juhani Pallasmaa rođen je 1936. godine. Vodi vlastiti arhitektonski ured u Helsinkiju, a član je Finske asocijacije arhitekata, počasni je član Američkog instituta arhitekture i međunarodni član Kraljevskog instituta britanskih arhitekata, te profesor arhitekture. Obnašao je razne dužnosti: profesor i dekan na Sveučilištu tehnologije u Helsinkiju (1991.–1997.); direktor Muzeja finske arhitekture (1978.–1983.) i rektor na Institutu za dizajn u Helsinkiju (1970.–1971.). Bio je i gost profesor na nekoliko sveučilišta u SAD-u te
držao predavanja diljem Europe, Sjeverne i Južne Amerike, Afrike i Azije.