U četvrtak 26. veljače, u Muzeju Mimara, svečano će biti predstavljena knjiga “Zagreb arhitektonski atlas” autora Dragana Damjanovića. Knjiga funkcionira kao iscrpan vodič kroz zagrebačke arhitektonske bisere te daje odgovore na pitanja poput kako je građena, narušavana, rekonstruirana i dorađivana zagrebačka katedrala, tko je projektirao mirogojske arkade, čemu su služili Banski dvori te kako je podignut televizijski toranj na Sljemenu.

Zagreb arhitektonski atlas

Arhitektonski atlas nije tek puko nabrajanje objekata, raspoređenih prema gradskim četvrtima. Koristeći veliki broj dostupnih izvora, autor čitatelju prenosi podroban i slikovit prikaz svake zgrade, od način konstruiranja, izvedbe i stilskih odrednica do načina uporabe. Knjiga je praktičan priručnik za upoznavanje s arhitektonskim stilovima, a prelistavanje njezinih stranica ne predstavlja napor za čitatelja jer, kako je istaknula znanstvenica Darja Radović Mahečić, ovo djelo pokazuje autorovu sposobnost u sintetiziranju brojnih izvora u lako prohodan tekst stručnog i popularno-znanstvenog karaktera.

Građevine su opisane stručno i precizno, a opet s obilnim zanimljivostima koje su bliske običnom čovjeku. Možete nešto više naučiti o vremenu i načinu građenja neke zgrade, upoznati investitore i ponešto saznati o stanarima zgrade, a osobito su vrijedne Damjanovićeve opaske i detaljni opisi graditeljskih intervencija na pojedinim objektima. Zgodno je podsjetiti se kako je konstrukcija Umjetničkog paviljona 1896. godine premještana iz Budimpešte, kako je poštovan projekt Florisa Korba i Kalmana Giergla te kako su u zgradu uneseni elementi secesije po zamislima bečkih arhitekata Ferdinanda Fellnera i Hermanna Helmera itd.

Štošta se ovdje može naučiti iz hrvatske i zagrebačke povijesti te o arhitekturi od Srednjeg vijeka do danas, kako su neke povijesne situacije utjecale na građenje i donošenje odluka o izboru pojedinih lokacija, o umjetničkim idejama i sl., a osobito o znanstvenoj i stručnoj dominaciji stranaca u Austrougarskoj monarhiji.

Autor dakako ne ostaje samo u prošlosti. Ideja mu je bila zaokružiti Zagreb, od najstarije jezgre, Kaptola i Gradeca do današnjih rubnih područja, Podsuseda, Maksimira, Trnja, Novog Zagreba, podsljemenske zone, s crkvama i rezidencijama.

Izdavačka kuća je AGM, a svečano predstavljanje 26. veljače počinje u 19 sati.

 

1 Komentar