Početna 1NA1 Novi ciklus slika u slici Lukše Peke

Novi ciklus slika u slici Lukše Peke

Nedavno je suvremeni hrvatski likovni umjetnik, akademski slikar iz Dubrovnika, autor respektabilnog opusa i impresivnog ugleda, Lukša Peko ,redefinirao cijeli ciklus slika srednjih formata, preslikavši ih iznova, stvarajući set novih djela, slika u slici.

U podlozi je tamno plava, sivkasta namreškana, pomalo uznemirena površina vode, mora, iz koje izrasta, izlazi iz utrobe mrkline, svijetla, radosna, sunčana, topla, svečana i pomalo idilična scena iz prirode, dio krajobraza u kojem živi i stvara slikar.

Skladni fragment prirode, okupan suncem, obogaćen uspravnim visokim stablima , koji kao da namjerno razbijaju mirnoću tihih trenutaka, u kojima se ne dešava ništa, osim zvuka pokojeg cvrčka ili kliktanja nevidljive ptice, između uzvisina, u udolinama sa skrivenim stazama, kreće se naš pogled dok upijamo vrelinu motiva.

Peko je izvanredno kreirao niz ulja s raznovrsnim motivima okoliša, ističući njegovu ljepotu, sačuvanost prirode.

Naravno, tako slika čovjek i slikar Lukša Peko, koji je ponikao u tom prostoru, koji ga poštuje i iznad svega voli , pronalazeći u njemu nemjerljivo bogatstvo motiva i dubokih dojmova , dojmova koji ga potiču na stvaranje.
Novi ciklus slika u slici Lukše Peke, u tehnici ulja , na srednjem formatu, vrhunski je naslikan i čudesno oživljen.

 Lukša Peko
Lukša Peko

Kompleksni opus Lukše Peke dodatno je obogaćen novim ciklusom ulja, potvrđujući njegovu iznimnu poziciju u aktualnom hrvatskom slikarstvu.

Miroslav Pelikan