Istaknuti, suvremeni hrvatski likovni umjetnik, autor kompleksnog opusa, izlagač na brojnim izložbama, akademski slikar Lukša Peko, kontinuirano predano, preciznije bi bilo reći, strastveno radi na nekoliko projekata, od grafika preko ulja na platnu do niza ulja na papiru manjeg i srednjeg formata.

Najnoviji ciklus ulja na papiru s omiljenim mediteranskim motivima i dalje koloristički žestok, mada je snaga boja ponešto ublažena u tvorbi stvarno nestvarnog svijeta, vrućeg dana sredinom ljeta, gotovo potpuna tišina, tek rijetki povjetarac zanjiše grane i lišće, rijetki cvrkut ptica, vreli zrak nalegao je na more, na suho tlo, na žedno drveće.

Na pojedinim slikama opažamo osamljenu crkvicu, bjelinu pročelja između okruglih grmova i u vis ustremljenih tamno zelenih stabala, na žutoj i smeđoj zemlji, uzvisine i doline, negdje malo dalje je more, čuju se valovi, rijetke prazne staze. Možda će uskoro kiša, brzi, gusti pljusak, kratak i obećavajući.

Motivi koji nam dočaravaju ovu čudesnu i neponovljivu zemlju uz more, taj uspavani ambijent prepunog topline i laganosti, odavno su prisutni u slikarstvu Lukše Peke. On slika ambijent, prirodu, svijet u kojem živi cijeli život, jug Hrvatske, Mediteran, neprestano tražeći u okruženju nove nadahnjujuće izazove.

Niz ulja na papiru u najnovijem ciklusu Lukše Peke izrazito je dojmljiv i kako je iskreno emotivno doživljen tako je i realiziran.

Slikarstvo Lukše Peke dosegnule je najviše artističke razine jer autor uporno njeguje vlastiti umjetnički izraz, specifičan rukopis u kreaciji osebujnoga opusa.

Miroslav Pelikan