Autor:
Infopunkt.tv

performans radnica tvrtke "Kamensko"Performansom „Neraskidive niti: radnice u kulturi za radnice u tekstilnoj industriji“ započeo je Središnji skup obilježavanja Međunarodnog dana žena. U režiji Lenke Udovički, dramaturškoj suradnji Nataše Govedić te uz sudjelovanje brojnih eminentnih umjetnica, radnice nekadašnje Kuće europske mode „Kamensko“ s okupljenima podijelile svoja sjećanja i razmišljanja o životu pod znakom neplaćenog rada, štrajka glađu, gubitka posla, života obilježenog nezaposlenošću i izdajom poslodavaca i državnih funkcija, ali i podrškom obitelji, kolegica i sugrađana.

Tvorničke Trnoružice u Tvornici kulture ogolile su svoju dušu i, kako je rekla jedna od radnica Draženka Đaković, ispričale svoju istinu i svoju stvarnost. Trema uoči nastupa u punoj Tvornici je postojala, ali najvažnije je da je naša priča došla do ušiju sugrađana, dodaje Đaković.

Za redateljicu Udovički performans je bio način da, kao žena iz kazališta, s ostalim umjetnicama da podršku radnicama Kamenskog. Ideja je bila, dodaje Udovički, da svatko radi ono što najbolje zna, a ja sam privilegirana što sam radila s njima jer sam od njih puno naučila i o radu i o životu jer te žene su u isto vrijeme radile i štrajkale i još uvijek žele raditi.

Jedna od radnica u kulturi, glumica Barbara Rocco smatra kako su upravo radnice u tekstilnoj industriji u performansu dale sve od sebe. Slučaj Kamenskog, slijedom novih skandala pada u zaborav, a ovakvi slučajevi, ističe Rocco ne smiju pasti u zaborav sve dok se ne riješe.

[infopunkt 2778&video=01 nolink]

Đaković – ispričale smo svoju priču i svoju stvarnost

[infopunkt 2778&video=03 nolink]

Udovički – mislim da nije bilo nikoga tko nije
pokrenut slučajem Kamensko

[infopunkt 2778&video=04 nolink]

… – privilegirana sam što sam radila s njima

[infopunkt 2778&video=05 nolink]

Rocco – mislim da su one dale sve od sebe

[infopunkt 2778&video=06 nolink]

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here