I ove godine, od 15. do 17. svibnja, svi ljubitelji stripa dolaze na svoje te će imati priliku uživati u bogatom programu osamnaestog izdanja Međunarodnog festivala stripa – Crtani romani šou. Festival će se drugu godinu zaredom održati u Domu hrvatskih likovnih umjetnika – popularnoj “Džamiji” te u Kinu Grič, gdje će se tijekom trajanja festivala održati “Revija Super Filmova”.

“Crtani romani šou” i ove će godine ugostiti zvučna imena iz svijeta stripa pa će se tako publici predstaviti Pierre Alary (Belladonna, Silas Corey), Didier Pasamonik (teoretičar, kustos i urednik), Goran Parlov (Tex, Punisher, Starlight), Milorad Vicanović – Maza (Divlji vjetar, Jour J, Lady Spitfire, Wunderwaffen, Distractions), Daniele Bigliardo (Dylan Dog), Fabio Celloni (Dylan Dog, Brad Barron), Mauro Laurenti (Zagor), Eleonora Lola Airaghi (Dylan Dog, Legs Weaver) i Francis Valles (Gospodari ječma).

Dylan Dog – Ljepota tmine

Međunarodni festival stripa2

Kao posebnog gosta treba izdvojiti veličanstvenog Alfonsa Fonta (Tex, Clarke i Kubrick, Priče iz nesavršene budućnosti, Jon Rohner), kultno ime devete umjetnosti, iznimnog crtača koji je utjecao na brojne generacije mlađih kolega, kako u Hrvatskoj tako i diljem svijeta. Autori će se tijekom festivala družiti s publikom, crtati i potpisivati svoje radove, govoriti o sebi na tribinama, a osim toga, publika će moći prisustvovati i raznim predavanjima i promocijama.

Pozornost će sigurno privući i izložba “Dylan Dog – Ljepota tmine”, posvećena omiljenom detektivu noćnih mora, a kojeg će u svojim originalnim interpretacijama predstaviti talijanski strip autori Daniele Bigliardo, Lola Airaghi i Fabio Celoni. Izložba će biti postavljena u galeriji Pm i bit će otvorena cijelo vrijeme trajanja festivala.

Uz fantastičnog  Dylana Doga, u okviru izložbe “Made in Cro vol. 2″ fokus je i na aktivnoj hrvatskoj strip sceni te domaćem strip tržištu. Po prvi put ove godine organizirana je izložba prekrasnih skulptura i figurica poznatih likova iz pop kulture, poput Terminatora, Batmana, Wolverinea, Indiane Jonesa i niza drugih.

Posebne radionice za djecu i roditelje

Za vrijeme trajanja festivala, u galeriji Bačva odvijat će se sajam stripova na kojem će izdavači predstaviti svoja najnovija izdanja i na taj način omogućiti publici godišnji pregled produkcije stripa u Hrvatskoj, a bit će moguće nabaviti i razne stripove iz inozemstva.

Osim toga, nekoliko poslastica pripremljeno je i za najmlađe posjetitelje: uz već uhodani natječaj za buduće zvijezde hrvatskog stripa do 15 godina starosti, “Mladi lav”, koji je ove godine održan na temu “Dvorac”, organizirana je i Erste škola crtanja stripa koja će se održavati sva tri dana festivala te CRŠ šminkeraj, u sklopu kojeg će tim vizažistica na licu mjesta svako dijete pretvarati u omiljenog super junaka. A da bi u festivalu jednako uživali i njihovi roditelji, tu je i CRŠ igraonica – festival za mamu i tatu u sklopu koje će se djeca moći igrati sa strip figuricama i igračkama, a sve pod budnim okom “festivalskih babysitterica”.

U kinu Grič će se, paralelno s programom u HDLU, održavati Revija Super Filmova tijekom koje će posjetitelji moći gledati recentne filmove nastale po stripu, a Kino Grič je i ključno mjesto festivalskih tuluma koji će se održavati od 22 sata. Spomenimo da će se kostimirani strip junaci i ove godine moći natjecati za titulu najboljeg u sklopu B.netovog cosplay natječaja, a nagrade će se dodijeliti u subotu u 20h.

Ulaz na sve programe u sklopu 18. CRŠ-a je besplatan, a sve ostale informacije mogu se potražiti na WEB STRANICI FESTIVALA.