Mačke koje žive s nama u našim domovima uglavnom su “lijeni” tipovi, spavalice, maze. Iako su prirodni lovci i bilo kakvo komešanje ih interesira, današnje mačke koje većinom žive u stanovima imaju smanjen udio svakodnevne fizičke aktivnosti, što u kombinaciji s neadekvatnom prehranom dovodi do prekomjerne težine.

Pa iako nam takve mogu djelovati slatko jer su “bucke” idealne za maženje, mačke s viškom kilograma mogu imati itekako ozbiljnih zdravstvenih problema.

Što znači prekomjerna težina kod mačke?

Prehrana mačaka treba podrazumijevati pravilan omjer hranjivih tvari, ali ništa manje bitna nije ni količina hrane koju nudimo našim kućnim mačkama. Prekomjerno nakupljanje masnog tkiva možemo svrstati u dvije kategorije. Prekomjerna težina mačke je stanje kada je tjelesna težina više od 10% veća od idealne (indeks težine 6 i 7), dok je pretilost stanje kada je tjelesna težina 20% veća od idealne (indeks težine 8 i 9).

Prema posljednjim istraživanjima otprilike 40% mačaka ima problem s prekomjernom težinom. Postoji više razloga za to. Ponekad je razlog bolest i tada je neophodno obaviti cjeloviti klinički pregled. Međutim, najčešći razlozi su prekomjerno hranjenje, manjak fizičke aktivnosti ili kombinacija oboje.

Pretilost je, ozbiljna bolest koja dokazano smanjuje životni vijek mačke za nekoliko godina te pogoduje razvoju raznih bolesti popust šećerne bolesti (4x veći rizik kod pretilih mačaka), bolesti koštanog sustava i zglobova te srca i dišnog sustava, a povećava i rizik kod kirurških zahvata/anestezije te mogućnost pojave mokraćnih kamenaca.

hranite li mačku pravilno

Mačka s viškom kilograma ima znatno smanjenu kvalitetu života i slabo podnosi fizički napor, no prilagodbom prehrane i osiguravanjem dodatne fizičke aktivnosti to se može riješiti. Najbitniji su, doduše, vaš angažman i dosljednost i važno je da mačka ne gladuje za vrijeme programa mršavljenja. Gladovanje pretilu mačku, naime, može dovesti u po život opasno stanje. Od izuzetne je važnosti odrediti upravo odgovarajuću količinu hrane na početku programa mršavljenja i tijekom provođenja programa budući da su mačke vrlo različite pa se svakoj mački treba pristupiti individualno. Toplo preporučamo da se program mršavljenja provodi pod kontrolom veterinara.

Savjeti za provođenje “zdravog režima”

1. Odaberite odgovarajuću niskokaloričnu hranu iz programa veterinarskih dijeta.
2. Hranite mačku prema tablici hranjenja označenoj na pakiranju i prilagodite količinu ovisno o rezultatima.
4. Svaki dan izvažite potrebnu količinu hrane.
5. Izvažite životinju svaka dva tjedna, brzina gubljenja tjelesne mase treba biti oko 1% ukupne tjelesne mase tjedno.
6. Usporite uzimanje hrane, koristite posebne zdjele koje usporavaju hranjenje, mogu se koristiti i lopte koje polako ispuštaju granule, preporuka je učiniti hranjenje i potragu za hranom čim zanimljivijim i aktivnijim djelom života mačke.
7. Povećajte broj obroka na 3 ili 4 dnevno, minimalno 2, tako ćete ublažiti napade gladi između obroka.
8. Izbjegavajte poslastice, a ako je nemoguće potpuno ih izbaciti, potrebno je uzeti energetsku vrijednost poslastica u obzir kod propisivanje dnevne količine hrane.
9. Prvi mjesec je najzahtjevniji, poslije ćete već moći jasno vidjeti napredak. Nemaju sve mačke isti metabolizam, a i intenzitet fizičke aktivnosti može varirati tako da će prilagodbe u hodu vjerojatno biti nužne.

OSVOJITE KRALJEVSKI TRETMAN ZA SVOJU MAČKU!

Tako elegantne i graciozne, mazne, ali zaigrane… Mačke vam daruju bezgraničnu ljubav i zato zaslužuju kraljevski tretman. S obzirom da su redoviti pregledi i adekvatna prehrana ključ zdravlja vaše mačke, Royal Canin i Zagrebonline.hr daruju vam kompletnu uslugu koja će se pobrinuti za njeno zdravlje – vaganje kod veterinara (iako prije dolaska mačku možete izvagati i sami kod kuće), savjetovanje o prehrani i fizičkoj aktivnosti, 1 pakiranje VD Satiety Cat hrane (1,5 kg) te kupon za 10% popusta prilikom sljedeće kupnje iste hrane. Zaista kraljevski tretman, zar ne?

Sve što trebate napraviti je:

1) Ispuniti ANKETU NA OVOM LINKU.
2) Sačekati naš povratni mail kako bi saznali odgovara li ova prehrana vašoj mački.
3) Odvesti svoju mačku u jednu od ponuđenih veterinarskih stanica u Zagrebu i priuštiti joj kraljevski tretman.

*Napomena: Lokacije veterinarskih ambulanti ograničene su za područje grada Zagreba, a sve detalje o preuzimanju nagrade šaljemo vam mailom.