Autor:
Sanja Knjaz
[email protected]

na Sljemenu (Foto: Siniša Kosić /Medijska mreža)Svaki dan moj je suprug na Sljemenu – govori Anica Klasić iz Gračana. – Ja ga pratim do podnožja, do pilane Bliznec, a on nastavlja dalje sam. Pa to vam je zbog krvne slike. Suprug je bio nešto bolestan i liječnici su mu preporučili da se što više zadržava na što većoj nadmorskoj visini. I sada mu je krv 4,6 – govori Anica. – Kad suprug dođe na Sljeme, ode na misu, malo prošeta i popije sok u planinarskom domu. Ja najčešće u proljeće tražim šumske jagode ili gljive, a ujesen kestenje. More nas uopće ne zanima, zbog zdravlja ovdje nam je na Sljemenu bolje!

U šetnji sljemenskim stazama sreli smo i profesora Daga Strpića.

– Čak dvaput tjedno dolazim na Medvednicu, a godišnji odmor već godinama provodim na Kupi. Moji prijatelji, na primjer, znaju za godišnji odsjesti nekoliko dana u PD Runolistu. Primijetio sam da se struktura ljudi koji posjećuju Medvednicu promijenila. Nekad su na Sljeme uglavnom išli planinari, i to vremešniji ljudi. Danas možete na Bikčevićevoj stazi susresti i mlađu generaciju. Zanimljivo je da ima i sve više Dalmatinaca – govori prof. Strpić.

No, šteta je što je nebrigom gradskih vlasti nekadašnja bolnica Brestovac potpuno devastirana. Zagreb bi više trebao njegovati lječilišni turizam, i to baš na Sljemenu.

– Biciklom svaki dan idem na Sljeme, no nije to čudno je bavim se profesionalno biciklizmom. Član sam Biciklističkog gradskog kluba Tuškanac i bio sam lani drugi u kategoriji do 23 godine na kup-natjecanju – govori Milo Pilski. – Ne bih imao ništa protiv da nekoliko dana za ljetne praznike provedem na Sljemenu, no volio bih otići i na more.

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here