Jedan od najpopularnijih sportova na svijetu, hokej na ledu, koji zadnjih godina osvaja hrvatsku publiku, dobio je svoju verziju u paraolimpijskom svijetu – hokej na sanjkama za osobe s invaliditetom. Zagrebački svijet sporta osoba s invaliditetom postao je bogatiji za upravo taj sport i za jednu posebnu ekipu sportaša nazvanom MRGA. Josipa Lukinović, Josip Zima, Marko Čanić, Nikola Štulić i Dino Sokolović kriju se iza MRGE, prve i jedine ekipe hokeja na sanjkama u Hrvatskoj.

josip-zima_tom-novak_marko-kocijan_samson-mahbod_nikola-stulic

Na Adventu u Klovićevim dvorima prezentacijom ovog atraktivnog sporta, MRGE su željele skrenuti pažnju na ovaj zahtjevni sport i pozvati nove članove kako bi formirali natjecateljsku ekipu, ujedno i reprezentaciju Hrvatske, koju predvodi Marko Kocijan, dugogodišnji hokejaš i profesor kineziologije. „Ovakvi događaji odnosno prezentacije ovoga sporta nama su prilika pokazati svima da u našemu gradu postoji i nudi se još jedan sport za osobe s invaliditetom. Isto tako, to nam je prilika doći do novih budućih korisnika ovog programa s kojima bi imali priliku formirati natjecateljsku ekipu. Bitno je naglasiti za sve buduće MRGE kako je sve besplatno, a to mogu zahvaliti našim donatorima i sponzorima koji su prepoznali kvalitetu i cilj ovoga programa.“, naglasio je Marko Kocijan, koji zajedno s ostatkom ekipe već dugo surađuje s poznatim restoranom Mundoaka Street Food.

mrge-u-potrazi-za-novim-clanovima-3

Uz pomoć Mundoake, koja je dio ugostiteljske ponude Adventa u Klovićevim dvorima, i Glice klizališta od sintetičkog leda u Atriju Klovićevih dvora, MRGE su pokazale kako izgleda hokej na sanjkama. Ovom prilikom pridružili su im se i sportaši koji ih podržavaju od samih početaka – hokejaš Medveščaka Samson Mahbod te svjetski i europski prvak Marijo Možnik, koji su isprobali hokej na sanjkama. „Par minuta igrajući hokej na sanjkama bio bi mi kao jedan kondicijski trening za moje pripreme. I u ovom hokeju na sanjkama rade iste mišićne skupine kao i u treninzima gimnastike i stvarno nije lako“, svoje dojmove je ispričao Marijo, a i Samson je bio oduševljen ovim paraolimpijskom sportom. „Jako mi je drago da sam imao priliku ovo isprobati. Nije lako, ali ne skidam osmijeh s lica. Toliko je pozitive i smijeha na jednom mjestu“, dodao je. Prezentaciji ovog atraktivnog sporta za osobe s invaliditetom na Adventu u Klovićevim dvorima prisustvovao je i zamjenik američke veleposlanice, Douglas D. Jones.

marijo-moznik-na-sanjkama

Trenutno pod okriljem Međunarodnog paraolimpijskog odbora u ovom sportu nastupa ukupno 17 zemalja, a sada hokej na sanjkama na ledu postoji i u Hrvatskoj, koja se uz ovako snažne i jake osobe kakve i jesu prave „mrge“ može pridružiti ovom prestižnom društvu.