U utorak 10. ožujka, na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održana je konferencija za novinare na kojoj je predstavljen Certifikat za kvalitetu internacionalizacije Integriranog preddiplomskog i diplomskog studija medicine na engleskom jeziku CeQuint koji je Medicinskom fakultetu dodijeljen iz područja Biomedicine. Time je Medicinski fakultet u Zagrebu postao prvi fakultet u Europskoj uniji kojemu je dodijeljen ovaj prestižni certifikat, a čiji se značaj krije u procjeni uspješnosti internacionalizacije nekog studijskog programa ili institucije u cjelini.

“Velika nam je čast da je upravo naš fakultet prvi u Europi nositelj CeQuint certifikata iz područja Biomedicine. Time je naš studij medicine na engleskom jeziku, koji uspješno provodimo već jedanaest godina, dobio još jednu potvrdu kvalitete i izvrsnosti . Osim što predstavlja potvrdu našem dosadašnjem radu ujedno nas obvezuje da i u narednim godinama u hrvatskom visokom školstvu prednjačimo kvalitetom znanstvenog i nastavnog rada i međunarodnom prepoznatljivošću”, izjavio je dekan fakulteta, akademik Davor Miličić.

CeQuint projekt – internacionalizacija kao pokazatelj kvalitete visokog obrazovanja

CeQuint je projekt Europske Unije, točnije Europskog konzorcija za akreditaciju u području visokog obrazovanja (European Consortium for Accreditation, ECA). ECA objedinjuje 14 nacionalnih agencija zaduženih za licenciranje i akreditaciju sveučilišta i pojedinih fakulteta/visokih učilišta zemalja članica EU među kojima je i hrvatska Agencija za visoko obrazovanje (AZVO).

Kako se Studij medicine na engleskom jeziku pri Medicinskom fakultetu uspješno izvodi već jedanaest godina, krajem 2013. godine AZVO i Sveučilište u Zagrebu nominirale su upravo ovaj studijski program za moguće certificiranje. Potom je uslijedila evaluacija Fakulteta koju je provelo povjerenstvo Europskoga konzorcija za akreditaciju u visokom školstvu i konačna odluka o dodjeli certifikata za kvalitetu koji je dodijeljen na Diseminacijskoj konferenciji u Parizu krajem veljače 2015. Od ukupno sedam CeQuint certifikata studijskim programima odnosno visokoškolskim institucijama, upravo je Medicinskom fakultetu dodijeljen prvi takav iz područja Biomedicine.

Cilj projekta jest postaviti jasne kriterije za procjenu uspješnosti internacionalizacije nekog visokoškolskog učilišta. To je od posebne važnosti zbog niza europskih programa koji stimuliraju prekograničnu suradnju i razmjenu u području visokog obrazovanja i znanstvenih istraživanja te se internacionalizacija, odnosno odlazna i dolazna mobilnost, smatra važnim pokazateljem kvalitete visokog obrazovanja.

Studij medicine na engleskom jeziku osnovan je 2002. godine s osnovnim ciljem da omogući Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu sudjelovanje u spomenutim programima mobilnosti EU. Trenutno Studij pohađa 250 studenata iz 29 različitih zemalja svijeta, ponajviše Kanade, SAD-a, Izraela, Njemačke, Austrije, Švedske i Francuske, a već 4 generacije diplomiranih liječnika – proizašle iz ovog studijskog programa – rade diljem EU, SAD-a i Kanade. Pored Studija medicine na engleskome jeziku i voditeljstva, odnosno sudjelovanja u nizu prestižnih međunarodnih znanstvenih projekata, Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu održava i doktorski studij na engleskome jeziku “Biomedicine and Health Sciences“.

Medicinski fakultet u Zagrebu - dobitnik certifikata iz Biomedicine2
Studenti Studija medicine na engleskom jeziku s profesorom Davorom Ježekom