Početna Događanja Lidija Ivanek: Alternativna fotografija

Lidija Ivanek: Alternativna fotografija

U četvrtak, 5. studenog u 19 sati u Galeriji Permanenta, u Preradovićevoj 44/1 u Zagrebu otvoriti će se izložba „Alternativna fotografija” Lidije Ivanek. Autorica izrađuje fotografije povijesnim tehnikama, danas mahom zaboravljenima, koje se u svijetu označuju krovnim terminom „alternativna fotografija”. Oko njegova značenja danas ne postoji konsenzus – autori se razilaze oko toga obuhvaća li taj pojam samo analognu fotografiju ili sve (i digitalne) tehnike ukoliko su eksperimentalne i nisu u širokoj (komercijalnoj) upotrebi.

Neki taj pojam vezuju uz punk kulturu s kraja 70-tih i fotografije koje su nastale kao dio ondašnjeg undergrounda. Kako bilo, Lidija Ivanek se priklanja definiciji koja tim pojmom označava uporabu povijesnih tehnika u izradi (analognih) fotografija i eksperimentiranje njima. Većina tih tehnika i postupaka izumljena je prije stotinjak i više godina, a današnji ih fotografi prilagođuju prilikama u kojima rade.

U nedavnom intervjuu za SCOPE magazin Lidija Ivanek je izjavila: „Znate li da je izumljeno gotovo 400 tehnika razvijanja fotografija a gotovo sve su zaboravljene, prije nego li smo ih uspjeli istražiti? Volim o sebi razmišljati kao čuvaru (u malom dijelu) tog dragocjenog znanja.”

Pri tom zadovoljstvo nalazi u procesu izrade fotografije, jednako kao i u gotovom uratku koji je rezultat njenih postupaka ali i slučaja. Ima zasigurno nešto oplemenjujuće u tome da ne možemo u cijelosti kontrolirati stvari i njihov konačan ishod – podsjetnik je to na naše stvarno mjesto u svijetu.

Lidija Ivanek na ovoj će izložbi predstaviti 20-tak radova nastalih tehnikama razvijanja paladijem, Van Dyke Brown i Gum bichromate metodom (pigment/akvarel boja, guma arabika i kemikalija). Želja joj je javnosti predstaviti širok raspon mogućnosti izražavanja koje te zaboravljene tehnike nude.

Lidija Ivanek – SiLa po zvanju je doktorica veterinarske medicine. Nakon godina uspješnog bavljenja veterinom i humanom medicinom te potom poduzetništvom (2001. uvrštena je među 50 najboljih direktora manjih i srednjih poduzeća u Hrvatskoj), 2007. godine posvećuje se fotografiji i slikarstvu.

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here