Foto: Infopunkt.tvU Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta održana je svečana dodjela ugovora udrugama koje pružaju usluge pomoći pri uključivanju učenika s teškoćama u odgojno-obrazovni proces. Komentirajući problem ‘izbrisanog’ razreda u strukovnoj školi u Crikvenici, ministar Željko Jovanović istaknuo je kako Hrvatska ima višak nastavnika, obzirom na smanjenje broja učenika.

Brisanje učenika dogodilo se nakon što se jedan učenik prebacio iz automehaničara u vodoinstalatere. Kompjuter je automatski izbrisao petero automehaničara, a time i cijeli razred jer više nema 20 potrebnih učenika.

Prema ministrovim riječima problem je vezan uz dezinformacije novinara, dodavši kako nitko nije uputio pitanje resornom ministarstvu.

[infopunkt 7109 1]

”Ravnatelj je na vrijeme bio upoznat sa situacijom i njegova je dužnost bila da osigura učenicima da se upišu u one smjerove u kojima su razredi već bili formiran” poručio je Jovanović, te najavio kako će već sutra posjetiti školu u Crikvenici i razgovarati s ravnateljem.

U daljnjem osvrtu na EU upise, ministar zaključuje kako su oni pokazali da u Hrvatskoj postoji višak nastavnika.

”U proteklih deset godina u Hrvatskoj se smanjio broj učenika za 60 tisuća. Istovremeno, broj učitelja i nastavnika je stalno rastao” tvrdi Jovanović, koji je najavio da će nova strategija odgoja, obrazovanja i tehnologije ponuditi odgovore i na pitanja oko mreže škola.

[infopunkt 7109 2]

Nova strategija biti će na raspravi od sredine rujna do kraja godine.

[infopunkt 7109 3]

U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta održana je svečana dodjela ugovora udrugama koje pružaju usluge pomoći pri uključivanju učenika s teškoćama u odgojno-obrazovni proces. Ugovori su dodijeljeni u okviru Javnog poziva za prijavu projekata udruga koje pružaju pomoć učenicima s teškoćama, za razdoblje od 1. rujna 2013. do 31. prosinca 2013.

[infopunkt 7110 2]

Ministar Željko Jovanović dodijelio je ukupno 34 ugovora udrugama za 150 učenika. Ukupna vrijednost dodijeljenih sredstava ovim Javnim pozivom iznosi 1.950.000,00 kuna. Ukupno se na natječaj javilo 49 udruga koje skrbe za 202 učenika, no 15 udruga nije zadovoljilo uvjete Javnog poziva.

”Ministarstvo će pozvati svih 52 učenika, njihove roditelje i udruge koje su se brinule o njima i dati im savjet kako da u najkraćem roku dobiju pomoćnika u nastavi” odlučno je poručio Jovanović.

[infopunkt 7110 5]

Ministar je najavio i potpuno novi projekt specijaliziranih pomagača u nastavi ‘Mladi za mlade’, te da će Hrvatskoj uskoro biti na raspolaganju pet milijuna eura za ostvarivanje jednakih šansi među učenicima.

Infopunkt.tv

1 Komentar