Početak srpnja bio je u znaku Fantastic Zagreb Film Festivala. U punih jedanaest dana festivala ljubitelji žanrovskih filmova uživali su u projekcijama na tri lokacije. Ljetna pozornica Tuškanac bila je prava prirodna oaza srcu grada gdje su mnogobrojni filmofili uživali u večernjim projekcijama, a program se održavao u Kinu Tuškanac i Muzeju iluzija.

U sklopu najvećeg žanrovskog filmskog festivala u regiji prikazani su neki od najatraktivnijih premijernih naslova kao i kultni klasici koji su zadovoljili najzahtjevnije apetite poklonika fantastike, trilera, horora, fantasyja i akcije. Publiku su posebno oduševili danski triler “Neizrečeno zlo”,  austrijski mystery horor “Obiteljska večera” i norveški nadnaravni triler “Nevini” dok su se među uvijek popularnim klasicima izdvojili “Blade Runner” Ridleya Scotta, “Ratovi zvijezda: Nova nada” Georgea Lucasa i “Stvor” Johna Carpentera.

Iako je 12. Fantastic Zagreb sinoć službeno zatvoren program se nastavlja još dva dana. Tako na Ljetnoj pozornici Tuškanac u ponedjeljak, 11. 7.gledamo “Metropolis“ Fritza Langa koji se i 95 godina nakon premijere smatra jednim od temeljnih djela SF kinematografije i jednim od najvećih klasika europske kinematografije uopće. Rijetka prilika da se ovaj revolucionaran i spektakularan film pogleda na velikom platnu! Langov prikaz uzbudljive i epske vizije budućnosti nadahnuo je mnoge autore i filmove U utorak, 12. 07. na Ljetnoj pozornici Tuškanac u 21.30 gledamo još jedan nezaboravni žanrovski klasik. I nakon 45 godina „Bliski susreti treće vrste“ u režiji legendarnog Stevena Spielberga jedan od je najvažnijih filmova novog Hollywooda koji se i danas gleda se s istim uzbuđenjem i uživanjem. Osim što je bio globalni blockbuster film je zaradio i osam nominacija za Oscara.

Uz fantastičan program na Ljetnoj pozornici gledatelji su mogli uživati u dugometražnim i kratkometražnim naslovima i u Kinu Tuškanac te Muzeju iluzija gdje su ih čekali atraktivni VR (filmovi virtualne stvarnosti) naslovi.

Vidimo se i iduće godine na 13. Fantastic Zagreb film Festivalu koji će se održati od 29. lipnja do 9. srpnja 2023!