smece_inNova godina donijet će Zagrepčanima i jeftiniju cijenu usluga Čistoće. Naime, gostujući danas na radiju Soundset, predsjednik gradske skupštine HSLS-ov Darinko Kosor najavio je sugrađanima jeftiniju cijenu usluga Čistoće.
Uvodi se i naplata cijene po količini smeća, a dosadašnja naplata po kvadraturi odlazi u povijest.
„80 ili 90 posto domaćinstava plaćat će nižu cijenu odvoza smeća u odnosu na dosadašnju koja se plaćala po kvadraturi. Šef Holdinga Slobodan Ljubičić održat će obećanje o promjeni načina naplate smeća, a grad Zagreb dobit će 218 otoka po mjesnim odborima gdje će se korisni otpad razdjeljivati. Taj će se otpad odvoziti besplatno i građani ga neće plaćati. Uči ćemo u standarde Europske unije i počinjemo poštivati zakone koje smo trebali poštivati još prije dvije – tri godine“, izjavio je Kosor.
Spomenuo je i Centar za gospodarenje otpadom, čiju izgradnju je gradonačelnik Bandić najavio u Resniku, a čemu se protive stanovnici Resnika.
„Gradonačelnik je najavio da će to biti u Resniku pored lokacije pročistača. U svakom slučaju, gdje god bude određena lokacija Centra, par tisuća stanovnika će se protiviti. Gradonačelnik predlaže mjesto, a Skupština usvaja. Ima logike da to bude u Resniku jer je zemljište prilagođeno tome i grad je vlasnik zemljišta. Kada počnemo razdvajati otpad, bit će ga i manje na Jakuševcu, a do 2017. riješit ćemo termičku obradu otpada. Ili će gradonačelnik naći rješenje sa Županijama za termičku obradu, pa će biti u regiji, a ako ne, rješenje će se potražiti u Zagrebu.