Učenici zagrebačke Prve privatne gimnazije s pravom javnosti na učeničkoj su razmjeni u prestižnoj gimnaziji Rysensteen, školi s najboljim rezultatima na državnoj maturi u Kraljevini Danskoj. Riječ je o razmjeni učenika s projektnom nastavom na engleskom jeziku, u sklopu koje jednom godišnje Danci dolaze u goste u Prvu privatnu gimnaziju, a jednom godišnje zagrebački učenici putuju u Kopenhagen.

– Paralelno s odvijanjem učeničke razmjene 15 odabranih učenika danas je sudjelovalo na međunarodnoj debatnoj konferenciji za srednjoškolce RysMUN, zajedno s delegatima iz Danske, Španjolske, Njemačke, Francuske, Kanade, Indije i Egipta. Jako smo ponosni na njih jer su pomeli konkurenciju pred sobom! – izjavila je

ravnateljica Prve privatne gimnazije Maja Breitenfeld, prof.
Foto: Anto Magzan

 

RysMUN je međunarodna debatna konferencija u kojoj se sudionici  uče izazovima međunarodnog pregovaranja i diplomacije, simulirajući rad Ujedinjenih naroda. Prva privatna gimnazija je jedina škola iz Hrvatske koja sudjeluje na ovoj konferenciji.

– Učenici Roko i Kiara predstavljali su SAD unutar Vijeća sigurnosti, Diego i Petar debatirali su unutar SPECPOL-a, Jolanda i Leona zastupale su UNHRC, a Helena i Lucia predstavljale su ECOSOC. Petra i Marta zastupale su Saudijsku Arabiju unutar UNHRC-a, a Eva i Sara predstavljale su Meksiko u sklopu ECOSOC-a. Jan i Leo branili su boje Njemačke kao UNEP. Teme o kojima su debatirali uključivale su prava žena, manjina i migranata na Bliskom istoku, osiguravanje prirodnih izvora za buduće generacije, problem nadzora i zaštite podataka, izazove regulacije opojnih sredstava te rat u Ukrajini.  Jolanda je osvojila titulu najboljeg delegata UNHCR odbora, Roko je proglašen najboljim delegatom Vijeća sigurnosti, Petar je najbolji delegat SPECOL-a, a Lucia je proglašena najboljim delegatom ECOSOC-a. Od ukupno deset odbora s 250 delegata učenici Prve privatne gimnazije proglašeni su najboljima u njih četiri! – ponosno je izjavila ravnateljica Breitenfeld.

Prva privatna gimnazija s pravom javnosti dugi niz godina njeguje međunarodnu suradnju kroz sudjelovanje na mnogim debatnim konferencijama te projektima Najveća svjetska lekcija, European Schools for a Living Planet, eTwinning Earth Hour, Energy4You, Nanoyou, Spring Day itd.

Upravo je to jedan od razloga zašto je gimnazija Rysensteen tražila suradnju s Prvom privatnom gimnazijom. Već 13 godina učenici PPG-a debatiraju na najvećoj svjetskoj debatnoj konferenciji za srednjoškolce Harvard Model United Nations, u organizaciji Sveučilišta Harvard, a također su sudjelovali na sličnoj konferenciji Sveučilišta Yale.

– Jako smo počašćeni što su danske kolege u nama prepoznali vrijednog partnera i veselimo se nastavku provođenja ovog vrijednog međunarodnog projekta. Vjerujemo da će cijela učenička razmjena biti neprocjenjivo iskustvo za naše učenike – zaključili su iz Prve privatne gimnazije.