Autor:
Jasminka Kovačević
[email protected]

Zagrebačke posvete posvećene Radovanu IvšićuZagreb se ovih dana prisjeća Radovana Ivšića, dramatičara, pjesnika i prevoditelja nesklonog kompromisima koji je veći dio svoga života proveo izvan rodnog Zagreba, u Parizu gdje je ostvario zavidnu karijeru.

Ivšić je preminuo prošloga Božića, tek kada smo ga počeli upoznavati, reći će neki. Nakon odlaska iz Hrvatske 1954. godine trebala su proći čak dva desetljeća kako bi ovdje bio objavljen izbor njegovih pjesama pod nazivom Crno. Ili, primjerice njegova drama o poludjelu vladaru “Kralj Gordogan” napisana 1943. godine na hrvatsku je premijeru čekala do 1979. godine.

Za osobe poput Radovana Ivšića kao da se vrijeme mjeri nekim drugim kriterijima, nikada ga nema dovoljno, onoliko koliko zapravo zaslužuju.

Shvatio je to i Goran Matović pa je u novom izdanju svojih Zagrebačkih posveta pod egidom Ivšić / NE NE NE NE NE… tema umjetnički univerzum Radovana Ivšića. Multimedijalnom događanju u Muzeju za umjetnost i obrt o odazvali su se: književnica Annie Le Brun, Ivšićeva supruga i suradnica, Zvonimir Mrkonjić, afirmator Ivšićevog djela, Ivan Picelj slikar, prijatelj i suradnik…

Najpoznatija kazališna djela
Tijekom Drugog svjetskog rata Ivšić je napisao većinu svojih najpoznatijih kazališnih djela: ‘Daha‘ (1941.), ‘Kralj Gordogan‘ (1943.), ‘Kapetan Oliver‘ (1944.) i ‘Vodnik pobjednik’ (1944.).  ‘Akvarij‘ je napisao 1956., kada je već živio u Parizu, a ‘Aixaie ili Moći reći‘ nastaje 1980. godine. Iako se smatraju klasicima domaće književnosti drame su sabrane u zbirci ‘Teatar‘ tek 1998. godine.

Recital Kralj Gordogan 2010, u adaptaciji i režiji Ivana Janjića, izveli su učenici zagrebačke Prve gimnazije, a pomogao im je glumac Božidar Alić.

Večer u Muzeju za umjetnost i obrt nije jedina koja je ovih dana posvećena Radovanu Ivšiću. U Muzeju suvremene umjetnosti u 19.30 sati bit će prikazan dokumentarac snimljen prošle godine u produkciji MSU. U njemu, između ostalih, o Ivšiću govori i vlasnik ugledne izdavačke kuće Gallimard.

FOTOGALERIJA: Prisjećanje na Radovana Ivšića u MUO (foto: Boris Kovačev/Cropix)

[nggallery id=36]

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here