Milan Bandic (1)Uređenja društvenih zona Gradskih vrtova u Zagrebu i dalje se nastavljaju – Uz zabavne i interaktivne sadržaje Borovje uredilo svoju zelenu oazu i obogatio Grad Zagreb za još jedan Urbani vrt.

Akcijom uređenja Gradskog vrta u Borovju nastavljaju se ovogodišnje zelene akcije u sklopu nacionalnog projekta Urbani vrtovi. Zahvaljujući Gradu Zagrebu, 24sata i Radiju Kaj kao i velikom zanimanju građana, Grad Zagreb bogatiji je za još jednu zelenu oazu.

Zahvaljujući sponzorima projekta Pevec, Zagrebačka pivovara, Toyota, PBZ, Šafram, Samoborka, Eko taxi i mesna industrija Ravlić, koji svojim donacijama podržavaju projekt Urbani vrtovi i omogućuju uređenja zajedničkih dijelova Gradskih vrtova, zagrebačko Borovje može se upisati na kartu zelenih kvartova.

Društveno odgovorna akcija uređenja zajedničke zone Gradskog vrta Borovje, koju je vodila glumica Marija Borić, započela je svečanim uručenjem donacija, vrtne kućiće, alata i opločenja, koje su korisnicima uručili gradonačelnik Milan Bandić te predstavnici Peveca i Zagrebačke pivovare. Nakon toga uslijedio je izbor i uručenje nagrada najljepše gredice Gradskih vrtova Zagreb prema glasovima stručnog žirija koji se sastojao od profesora s Agronomskog fakulteta i čitatelja 24 sata na čelu s gradonačelnikom Milanom Bandićem, a nastavilo se dodjelom ugovora novim korisnicima vrtnih parcela Gradskog vrta Borovje koje je osobno uručio gradonačelnik. Cijelu svečanost donacija i uručenja ugovora novim korisnicima obilježio je kratki performans gong skupine Prema vama koja je na šest planetarnih gongova svojom izvedbom izrazila zahvalnost za plodove iz vrta koje nam donose Urbani vrtovi.

Program se nastavio serviranjem jela „Bakin Čušpajz” svim posjetiteljima za dugačkim stolom, a ukusne delicije kuhara Branka Ognjenovića i Marka Živaljića mogle su se probati u gastro pagodi zajedno sa Ožujskim pivom.

Za glazbeni ugođaj uz slasne obroke pobrinula se poznata glazbenica Maja Vučić zajedno s jazz triom Galler – Bernobić – Veselinović.

Na samom kraju akcije predstavila se i edukativna re-use radionica Matije Kasner Sklepaj.me  koji je uz pomoć poznatih likovnih umjetnika Nikoline Ivezić i Petra Hranuellija prezentirao kako napraviti i oslikati vrtni namještaj od paleta.

Nikolina IvezicUstupanjem neiskorištenih gradskih parcela zainteresiranim građanima Grad Zagreb pokrenuo je svjetski trend stvaranja urbanih vrtova koji su odlučili slijediti i mnogi drugi hrvatski gradovi. Urbani vrtovi, uz doprinos održivu razvoju i zelenim sustavima gradova, imaju niz prednosti poput provođenja vremena i druženja u prirodi, terapijskog učinka te financijske uštede. Uz mogućnost organskog uzgoja vlastite hrane, urbani vrtovi predstavljaju idealan primjer održivog korištenja gradskim zemljištem te potiču na društveno odgovorno ponašanje povezujući sugrađane i cjelokupnu zajednicu.

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here